Međunarodni dan sestrinstva u Brčkom u znaku besplatnog mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska

  Za ovo je zaslužno Udruženje „Medicinar“, koje je djelovalo u saradnji sa Javnom zdravstvenom ustanovom Zdravstveni centar Brčko, Udruženjem porodičnih/obiteljskih ljekara, Pododjeljenjem za javno zdravstvo BDBiH i Fondacijom Fami - Projekat jačanja sestrinstva.

  Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba

  Piše: Azra Bijedić 

  Povodom Međunarodnog dana sestrinstva (12. maj) danas je na brčanskom Trgu mladih u periodu od 11-13h organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska za građane Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

  Za ovo je zaslužno Udruženje „Medicinar“, koje je djelovalo u saradnji sa Javnom zdravstvenom ustanovom Zdravstveni centar Brčko, Udruženjem porodičnih/obiteljskih ljekara, Pododjeljenjem za javno zdravstvo BDBiH i Fondacijom Fami – Projekat jačanja sestrinstva.

  - Reklama -

  Svake godine se odazove više stotina građana

  „Ovaj dan obilježavamo mjerenjem pritiska i šećera u krvi i tako nastojimo približiti naše usluge građanima, te tako na neki skroman način obilježiti ovaj dan. Obilježavanje ovog dana je važno i treba da se skrene na važnost medicinske sestre u društvu, jer nažalost danas u društvu nisu toliko priznate koliko bi trebale biti, a medicinska sestra je jedna od bitnijih elemenata medicinskog tima“, kazao je Elvedin Duran, predsjednik Udruženja „Medicinar“ Brčko distrikta BiH.

  Elvedin Duran (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Duran dodaje da se građani uvijek rado odazovu na korištenje ovih usluga, te da svake godine 300 do 400 građana izmjeri pritisak i šećer.

  Previše mladih medicinskih sestara napušta BiH

  „Radim već 38 godina kao medicinska sestra i jako volim svoj posao, mogu reći da mi je drago što danas sestre više nisu na margini kao nekad prije, školuju se, edukuju, pokušavaju proširiti vidike svoga znanja, a sve u cilju što bolje zdravstvene njege prema našim pacijentima“, izjavila je Fikreta Jusufović, glavna sestra porodične medicine.

  Dodaje da se na situaciju u BDBiH ne može požaliti, ali da je veliki problem odlazak mladih, te da mnoge medicinske sestre napuste BiH i bez prijave na biro.

  Fikreta Jusufović (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  Smatra da je odnos između pacijenata i osoblja solidan, te apeluje na pacijente da se naručuju za preglede, kako bi izbjegli čekanja i bespotrebna nerviranja u čekaonici.

  IzvorOtisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ 6 =