Međunarodni dan nestalih osoba obilježen i u Brčkom

Očekujemo kvaliteniji rad nadležnih istražnih institucija u Distriktu, prije svega Policije i sudstva na pronalsaku svih nestalih civila u minulom ratu, te razotkrivanje i primjereno kažnjavanje počinilaca ubistava.

Navedeno je osnovna  poruka sa današnjeg obilježavanja Medjunarodnog dana Nestalih osoba u BiH“, koje je u organizaciji Udruženja nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata, te Udruge logoraša i Udruženja žena civilnih žrtava „Suza“, upriličen danas u Brčkom.

U ovom trenutku se inače u Brčkom traga za još  četrnaest civilnih žrtava rata iz reda Hrvatskog naroda i 54 civilne žrtve iz reda Bošnjaka, rekao je predsjednik Udruženja nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Distrikta, Ramiz Ahmetović, dodavši da napokon očekuje energičniju akciju prije svega brčanske Policije i Tužilaštva, kako bi ove žrtve bile pronađene,  i kroz dostojan ukop, našle smiraj, a njihove prorodice bar dio satisfakcije.

Prisustvujući obilježavanju Dana nestalih osoba, predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić je još jednom naglasio da ovakvim obilježavanjima iznova portvrđujemo spremnost da istrajavamo na traženju nestalih kroz institucionalno postupanje, ukazujući na neophodnost da Policija i Tužilašvo Distrikta, moraju učiniti više kako bi se došlo do spoznaja, gdje se nalaze na desetine nevino ubijenih civila u ovom gradu i okruženju.

„Samo istina može biti zdrav osnov za dobru perspektivu svih. Mislim da nismo do sada uspjeli dati nadu ovim udruženjima i članovima porodica nestalih, i upravo s toga očekujem da se konačno probude Tužilaštvo i nadležne institucije, te, potaknu sopstveni rad, kako bi smo, koliko toliko, došli do istine i pravde koja mora biti iznad svega“, rekao je predsjednik brčanskog Parlamenta Esed Kadrić.

Autor: radiobrcko.ba