More

  Mediji: Vrh Katoličke crkve u BiH posjeduje dokaze da su stranci obećali Hrvatima obnavljanje Herceg-Bosne

  Nedavna izjava kardinala Vinka Puljića da su stranci, kako je rekao, “nekim našim u BiH obećali podjelu BiH“ odnosi se upravo na obećanja koja su data lideru HDZ BiH Draganu Čoviću.

  - Advertisement -

  Vrh Katoličke crkve u BiH posjeduje dokaze da su političkom rukovodstvu Hrvata u BiH pojedinci iz međunarodne zajednice obećali obnavljanje Herceg-Bosne, piše srpski “EuroBlic“.

  Nedavna izjava kardinala Vinka Puljića da su stranci, kako je rekao, “nekim našim u BiH obećali podjelu BiH“ odnosi se upravo na obećanja koja su data lideru HDZ BiH Draganu Čoviću. U intervjuu koji je proteklog vikenda dao za sarajevsku televiziju “Face“ kardinal Puljić je, između ostalog, najavio i da će o tome “ko je kome“ obećao podjelu BiH uskoro ponovo pričati.

  Najava kardinala Puljića da će otkriti ko je kome nudio podjelu BiH, izazvala je paniku u HDZ-u BiH. Zato su jučer preko “EuroBlica” poslali poruku kardinalu da će platiti visoku cijenu ako ispuni svoje obećanje.

  “Izvori bliski vrhu HDZ BiH, koji su insistirali na anonimnosti, tvrde da će najavljeno kardinalovo “otkrivanje karata“ i objelodanjivanje podataka o tome ko je dobio stranu podršku za podjelu BiH sigurno izazvati žestoke trzavice u odnosima Katoličke crkve i najveće hrvatske političke partije u BiH”, piše, odnosno prenosi prijeteću poruku kardinalu Puljiću beogradski “EuroBlic“.

  “Odnosi vrha Katoličke crkve u BiH i hrvatskih političkih lidera ozbiljno su narušeni kada je Dragan Čović, uz podršku Hrvatskog narodnog sabora, najavio da će se zalagati za federalizaciju zemlje i stvaranje trećeg entiteta. Biskupska konferencija u BiH nedugo nakon toga objavila je zaključke kojima se oštro protivi bilo kakvoj daljoj podjeli BiH. Čović je od tada upadljivo ublažio retoriku o trećem entitetu, ne želeći da se dalje konfrontira sa Katoličkom crkvom, ali nikad nije prestajao da traži lobističku podršku u inostranstvu za ostvarenje svojih ciljeva. Upravo na to je mislio kardinal Puljić kada je govorio o tome da su stranci “nekim našim“ obećali podršku za podelu zemlje”, tvrde izvori EuroBlica.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 4 = eight