Mediji u RS-u: Čega se najviše plaši Vukota Govedarica – Istraga o trošenju donacija SDS-u

  „Drago mi je što smo izgubili izbore, jer u suprotnom bi nas Vučić i Beograd, naterali da idemo u koaliciju sa Dodikom“, izjavio je Govedarica.

  Foto: Arhiv AA

  Pored brojnih turbulencija u stranci, napuštanja, isključivanja, finansijskih malverzacija, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), Vukota Govedarica, ne prestaje da šokira svoje pristalice, pišu mediji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS).

  „Drago mi je što smo izgubili izbore, jer u suprotnom bi nas Vučić i Beograd, naterali da idemo u koaliciju sa Dodikom“, izjavio je Govedarica na posljednjem zasjedanju Glavnog odbora Stranke.

  On je za tešku finansijsku situaciju u SDS-u optužio članove koji „nisu dovoljno izdvojili“, posebno apostrofirajući odbor u Doboju koji je umjesto obećanih 500.000 konvertibilnih maraka (KM), uplatio 130.000, od čega većinu za medijsko predstavljanje kandidata, navode mediji.

  Mada iznose nije prijavio Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (BiH), Govedarica je potvrdio da mu je Mirko Šarović obezbijedio 100.000 KM, Miladin Stanić 50.000, a Darko Babalj 120.000 KM, te da je od Miće Mićića dobio „samo 50.000 KM“.

  Mediji ističu da je i pored tih donacija za čiji utrošak nema valjane dokumentacije, Govedarica u samom finišu kampanje ostao bez novca za medijsko praćenje pa je nekim televizijskim kućama plaćanje garantovao mjenicama.

  „Govedarica, nije prijavljivao donacije od 5.000 eura koje je dobijao od nekoliko ambasadora a kada je upitan kako pravda troškove objašnjavao je da je novac davao nekim manjim opštinskim odborima ne navodeći kojima“, kaže jedan od članova Glavnog odbora SDS-a, zbog odmazde nije želio da mu se pominje ime.

  Po medijskim saznanjima, novcem su pored Govedarice, raspolagali Igor Ostojić i Joksim Lukenda koji su navodno pomogli finansiranje odbora u Banjaluci, Gradišci, Srpcu, Prijedoru, Kneževu, Bileći, Nevesinju, Brodu, Derventi, Laktašima, Trebinju, Rogatici, Višegradu, Foči…

  „Interesantno je da je SDS-u veliki novac obećavao i Dragan Mektić ali uvidom u evidenciju nije zabilježen bilo kakav priliv koji je on završio“, ističu mediji, dodajući da pored Vukote Govedarice, nerazjašnjene finansije ostale su i iz vremena Mladena Bosića.

  Naglašavaju da je evidentno da je novac stizao iz inostranstva, te da je kao znak pažnje Bosić dobio na poklon i sat vrijedan nekoliko desetina hiljada eura.

  „U njegovo vrijeme, za pretprošle izbore najviše donacija uplatili su Slobodan Tešić, ali i Mladen Milanović Kaja, koji je blizak SNSD-u“, navode, dodajući da je njegova uplata evidentirana sa računa firme u Beogradu.

  Pišu da je njihov jedini uslov bio da se na kompenzacionoj listi nađe ime Aleksandre Pandurević.

  „Upravo ona, da bi se odužila šefu, sada poziva članove SDS-a koji su tražili Skupštinu Stranke da podrže Vukotu Govedaricu“, otkrivaju mediji, navodeći da joj je zauzvrat obećano mjesto u Vijeću naroda, a da to isto očekuju i Vukotini kadrovi iz Novog Grada, ali i Igor, Mladen Bosić i Nade Planinčević, dok odbor u Bijeljini insistira na Nenadu Laliću, tako da će i to biti predmet trvenja u toj opozicionoj stranci, zaključuju.

  Dodaju da je Vukota Govedarica prije izbora očekivao podršku zvanične Srbije i nije je dobio, da je zbog Bosićeve komande u lošim odnosima sa prvim predsjednikom SDS-a Radovanom Кaradžićem, kome se nije javio na pet poziva, preciziraju.

  „Zatim, izostala je podrška i crkve, a samo su mu se odazvali neki od kadrova DNS-a (Demokratski narodni savez), tako da je malo poznato da su Aleksandar Stanišić i Dejan Kojić, koji slove za Čubrilovićeve ljude, takođe kupovali glasove na Palama za njega i Aleksandru Pandurević“, navode mediji.

  Otkrivaju da iz perioda kada je šef SDS-ove blagajne bio Dragan Ćuzulan nedostaje 300.000 KM samo od članarina.

  „On je uveo i praksu da se direktno Vukoti na ruke donosi po jedna plata godišnje od kadrova Stranke koji su preko nje dobili posao ili su imenovani na pozicije“, ističu.

  „Ćuzulan je izmislio i još jedan oblik pljačke svojih kadrova tako što su svi predloženi na listama oba parlamenta bili prinuđeni da, prije Vukotinog potpisa na liste, kod notara potpišu izjavu kojom, ukoliko ponesu mandat van SDS-a, Stranci duguju 150.000 KM za mandat u NS RS (Narodna skupština RS-a) i 300.000 za mandat u Parlamentu BiH“, navode mediji u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = 3