More

  Mediji: NATO ne treba saglasnost Predsjedništva BiH da pošalje trupe u Brčko

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  Milorad Dodik je po ko zna koji put iznio neistinu, upozoravaju bosanskohercegovački mediji.

  Dodik je tako kazao da “da je za slanje NATO trupa u Brčko neophodno pribaviti saglasnost nadležnih organa”, a da je, kako je rekao Dodik, “nadležni organ za to Predsjedništvo BiH”. 

  – Koliko znam, još sjedim u Predsjedništvu i nikada neću dati saglasnost da bilo čije trupe, ni NATO-ve ni ruske, ovdje dođu – rekao je Dodik.

  Naime, u članu 7. Statuta Brčko distrikta stoji sljedeće:

  – Jedine vojne snage čije prisustvo je dozvoljeno na teritoriji Distrikta su oružane snage Bosne i Hercegovine i međunarodne i druge oružane snage prisutne shodno sporazumu s Bosnom i Hercegovinom o razmještaju snaga ili ovlašćujućem aktu Sjevernoatlantskog pakta, Evropske unije ili Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Nikakvim drugim vojnim snagama bilo koje vrste, uključujući, ali ne ograničavajući se na entitetske ili paravojne snage, neće biti dozvoljeno prisustvo u Distriktu.

  To znači, zaključuje Avaz, ukoliko NATO štab donese odluku o raspoređivanju snaga to će se i dogoditi jer:

  – Ovi pravni akti imaju veću pravnu snagu u odnosu na sve druge pravne akte bilo koje vrste koji nisu u skladu sa njima, u mjeri u kojoj bi inače imali pravno dejstvo u Distriktu, uključujući odredbe ovog statuta koje nisu u skladu s ovim pravnim aktima – piše u članu 1 Statuta Brčko distrikta.

  Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a iz 2004. godine kada je SFOR (NATO) predavao mandat EUFOR-u ostala je klauzula da NATO i dalje ostaje nadležan za sigurnost u BiH, u slučaju potrebe.

  “Potvrđujemo podršku vlasti Bosne i Hercegovine snagama EU i kontinuiranom prisustvu NATO-a te njihovu potvrdu da su oboje pravni nasljednici SFOR-a u ispunjavanju njihovih misija u svrhu Mirovnog sporazuma, njegovih aneksa i dodataka i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i mogu poduzeti potrebne radnje, uključujući upotrebu sile, kako bi se osiguralo poštovanje Aneksa 1-A i 2 Mirovnog sporazuma i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, piše u rezoluciji 1575. Vijeća sigurnosti iz 2004. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img