Medicinski tehničari u Brčkom: Nasilje nad ženama

  Foto-ilustracija: Bljesak.info

  Zabrinutost zbog problema nasilja nad ženama široko je rasprostranjena u Bosni i Hercegovini, gdje je skoro svaka druga žena iskusila neki oblik nasilja koje postaje sve kompleksnije, a žene bivaju životno ugroženije.

  Postoje razni oblici nasilja nad ženama, uključujući tjelesno, psihičko, spolno i ekonomsko nasilje.

  Nasilje nad ženama je prepoznato kao globalni javno-zdravstveni problem te se o njemu posljednjih godina provode brojna istraživanja, a značajni napori se ulažu i u prevenciju. Na ozbiljnost problema ukazuje i statistika.

  U entitetu Republika Srpska (RS) u prvih jedanaest mjeseci prošle godine četiri žene su ubijene kao posljedica nasilja u porodici.

  Na području Federacije BiH, zaključno s 1. oktobrom, evidentirano je pet slučajeva ubistava žena i svi slučajevi su rasvijetljeni, podaci su Federalne uprave policije (FUP).

  NASILJE NIJE ZLOČIN?

  Stručnjaci kažu da se nasilje u porodici, u praksi, u oba entiteta češće tretira kao prekršaj, a ne kao zločin, što ukazuje na percepciju policijskih službenika, tužilaca i sudova da nasilje nije ozbiljan problem, navodi se u istraživanju koje je 2018. godine provela Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

  Porodični zakoni FBiH i RS zabranjuju nasilje u porodici, a krivični zakoni BiH, RS, FBiH i Distrikta Brčko inkriminiraju nasilje u porodici.

  PREKINI ŠUTNJU!

  Za ženu koja trpi nasilje bitno je da zna da postoji besplatni brojevi telefona na koji to može prijaviti anonimno, a broj za RS je 1264, a 1265 za Federaciju BiH. Brojevi su dostupni 24 sata.

  Mi uvijek apelujemo da žene žrtve nasilja mogu to prijaviti i policiji, socijalnim službama i nevladinim organizacijama.

  GDJE NAKON BATINA?

  U BiH se pruža i niz specijaliziranih usluga podrške žrtvama nasilja. Ove vrste usluga su uspostavljene radi pružanja pomoći i podrške žrtvama nasilja kroz implementaciju zakona o zaštiti od nasilja u porodici i odnose se na žrtve ove posebne vrste nasilja.

  Na teritoriji BiH postoji devet sigurnih kuća sa 173 raspoloživa mjesta. One djeluju u okviru nevladinih organizacija Fondacija lokalne demokratije – Sarajevo, Medica – Zenica, Vive Žene – Tuzla, Žene sa Une – Bihać, Žena BiH – Mostar i Caritas – Mostar.

  Projekat u okviru predmeta Demokratija i ljudska prava sa temom “Nasilje nad ženama” – Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

  Autor: Medicinski tehničari Brčko - III 6
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty three ÷ seven =