More

  Matthew Palmer: Velike promjene se dešavaju u Brčkom

  spot_imgspot_img

  U službenoj posjeti distriktu Brčko danas je boravio zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer, saopšteno je iz brčanske Vlade.

  On se sastao sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem, predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Brčko distrikta BiH Antom Domićem i zamjenikom predsjednika Skupštine Ivom Filipovićem. Sastanku sa zvaničnicima Distrikta prisustvovao je i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

  Čelnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH su sa Palmerom obišli Javno preduzeće Luka Brčko, gdje je započela rekonstrukcija i modernizacija jedine riječne luke u BiH koja će povećati konkurentnost Brčko distrikta BiH u privrednom razvoju.

  Projekat modernizacije Luke Brčko obuhvatit će izgradnju i uređenje platoa Luke, nabavku nove dizalice, rekonstrukciju Bijeljinske ceste kao i pruge do željezničke stanice Novo Brčko.

  Palmer je istakao da je zadovoljstvo i čast biti u prvoj posjeti Brčkom, gdje se, kako je naveo, dešava mnogo zanimljivih promjena.

  Ovo je moja prva posjeta ali ne i poslednja. Mnogo napretka je postignuto, a Luka je još jedan pokazatelj toga. Tu je i izgradnja auoputa i mosta na čemu su dogovori u toku. Koliko god je važan razvoj teške infrastrukture, jednako su važni događaji koji se tiču takozvane lake industrije, nedavno usvojeni propisi u oblasti regulisanja sukoba interesa i o javnom okupljanju što je još jedan pokazatelj da su lideri u Brčkom u stanju da se okupe oko istog stola, postignu kompromis i dogovor za boljitak svih građana – istakao je Palmer.

  On je dodao da predstoji mnogo posla, ne samo za Brčko distrikt, nego i za ostatak BiH, koji se odnosi na posvećenost njenih lidera u borbi protiv korupcije, a u tome će im, kako je naveo, međunarodna zajednica i SAD biti jaka podrška.

  Kadrić je kazao da je Palmer prepoznao aktivnosti koje se preduzimaju u Brčkom u zadnje vrijeme, a koje podrazumijevaju uspostavu institucija koje se bave sprečavanjem sukoba interesa i borbom protiv korupcije, zalaganje aktuelne vlasti na realizaciji krupnih projekata infrastrukture i poslovnih inicijativa privatnih investitora koji žele ulagati na ovom području.

  Ovo je jedini grad, koji nije glavni grad neke države, u koji je g. Palmer došao i mi to prepoznajemo kao svojevrsnu podršku politikama koje provodimo. Ovakve posjete šalju poruku javnosti da ovaj prostor ima važan strateški značaj i radujem se što međunarodna zajednica prepoznaje potencijal Brčko distrikta BiH, kako za BiH, tako i za region – zaključio je Kadrić.

  Milić je rekao da je današnja posjeta svojevrsno priznanje za aktivnosti i rezultate koji su ostvareni na prostoru distrikta Brčko u protekle dvije godine.

  On je istakao da je specijalni američki izaslanik za Balkan iskazao interes za buduće planove i aktivnosti lokalnih struktura vlasti.

  Pri tome je iskazao interes za perspektive distrikta po potpunom okončanju međunarodne supervizije jer je jasno da ni distrikt ni BiH ne mogu u evropske integracije sa institucijom ili upravljačkim mehanizmom koji dolazi iz međunarodne zajednice u obliku organizacije kao što je OHR. Oni su jasno najavili da će nastaviti da pružaju podršku distriktu, procesnim aktivnostima koje se dešavaju na ovom prostoru i istakli da očekuju pozitivne promjene, i na nivou BiH, kada je u pitanju postizanje političkog konsenzusa oko ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva – zaključio je Milić.

  Čitano

  Povezani članci