More

  Matične knjige: U Brčkom više umrlih nego novorođenih

  U Matičnu knjigu rođenih u 2017. godini upisano 1.095 osoba, u Matičnu knjigu umrlih 1.143 osobe.

  - Advertisement -

  Prema podacima Pododjela za matičnu evidenciju u Vladi Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, u matične knjige u 2017. godini upisano je više umrlih nego novorođenih osoba.

  U Matičnu knjigu rođenih u 2017. godini upisano je 1.095 osoba, što je za 10 manje u odnosu na 2016. godinu, što je smanjenje nataliteta za jedan posto.

  Prošle godine u Matičnu knjigu umrlih upisane su 1.143 osobe, što je, poredeći sa 2016. godinom, više za oko 12 posto.

  Prošle godine u Distriktu je obavljeno 525 vjenčanja, što je za 50 vjenčanja više nego godinu ranije, kada je 475 parova sklopilo brak.

  Napredak web-servisa

  Web-servis matične službe u ovoj lokalnoj zajednici u 2017. godini je zabilježio vrlo značajan napredak kada je riječ o provjerama podataka neophodnih za izdavanje ličnih dokumenata.

  Tako je u prošloj godini evidentirano oko 20.000 provjera, u odnosu na 2016. godinu kada je bilo oko 53.000 provjera, odnosno izdavanja rodnih listova ili uvjerenja o državljanstvu.

  To je ogroman pomak, jer je za oko 60 posto smanjen broj fizičkih provjera, odnosno izdavanja pomenutih dokumenata na papiru.

  “Broj podnesenih zahtjeva za izdavanje entitetskog državljanstva stanovnika Brčko distrikta iz godine u godinu opada. To je i logično jer se taj postupak odvija već nekoliko godina i sve veći broj stanovnika Distrikta do sada je odredio državljanstvo”, kazala je u izjavi medijima šefica Pododjela za matičnu evidenciju Mira Pudić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  35 ÷ seven =