More

  Matica Srpska 1825: Bošnjaci žive između Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Huma

  U "Letopisu Matice srpske" iz 1825. godine, prvom broju, u pasusu pod brojem pet, piše da na području Bosne žive Bošnjaci islamske, rimokatoličke i pravoslavne vjere.

  - Advertisement -

  U “Letopisu Matice srpske” iz 1825. godine, prvom broju, u pasusu pod brojem pet, piše da na području Bosne žive Bošnjaci islamske, rimokatoličke i pravoslavne vjere, te da se nalaze između Drine, Vrbasa, Save, Dalmacije i Huma.

  ‘Letopis Matice Srpske’ [Saff.ba]
  Međutim, skoro 200 godina nakon izdanja “Letopisa”, bezočni lažovi i zaluđenici iz redova srpskog naroda i dalje su spremni zastupati fašističku tezu u kojoj negiraju identitet jednog naroda i njihovog jezika, unatoč činjenici da su njihovi preci pisali i o Bošnjacima i o bosanskome jeziku, piše Dialogos.ba.

  Laž

  Ovaj portal dalje piše da bi o tome psihologija i primijenjena psihijatrija trebale dati svoj sud, prenijevši pisanje velikog srpskog ideologa Dobrice Ćosića iz njegovog romana “Deobe”:

  “Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno.”

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceSaff.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  1. Pozivanje na ovaj tekst je čista glupost jer je to urednički tekst a ne naučni tekst ili nekakav popis.
   Uopšte nije bitno što je taj tekst napisan u tadašnjoj Matici srpskoj. treba pogledati ko je te godine bio urednik navedenog lista izdavanog u Njemačkoj pa će vam sve biti jasno. Uzmite popis stanovništva Kraljevine SHS iz 1931 godine i sve će vam biti jasno. Manite se gluparija i manipulisanja podacima. Dođite pameti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  42 ÷ = forty two