More

  Matanović krivac za izvjesno gašenje DF-a?

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Na 20. redovnoj sjednici Predsjedništva Demokratske fronte (DF), održanoj u srijedu, 29. marta, u Sarajevu, iz članstva Demokratske fronte odlukom Predsjedništva isključeni su Adnan Drapić, Ermin Džindić, Sanja Nurkić i Senad Nurkić.

  Svoju reakciju na ovu odluku jučer su uputili Senad i Sanja Nurkić, a danas su to učinili Drapić i Džindić.

  U nastavku u cjelosti prenosimo peticiju koju je potpisalo 167 članova DF-a iz Brčkog, a kojom su zahtijevali pokretanje disciplinskog postupka i isključenje iz stranke člana Predsjedništva Slavka Matanovića:

  “Mi, dolje potpisani članovi Demokratske fronte BiH, zahtijevamo pokretanje disciplinskog postupka i isključenje iz stranke člana Predsjedništva Slavka Matanovića zbog slijedećeg:

  – kršenja Statuta stranke, zloupotreba položaja;
  – ponašanja ili djelovanja kojim se nanosi ozbiljna šteta ugledu stranke;
  – djelovanja koje je u suprotnosti s osnovnim principima i ciljevima stranke.

  Slavko Matanović, član predsjedništva DF-a, nakon donošenja odluke o uspostavljanju povjereništava u opštinskim organizacijama, svojim radom ozbiljno je naštetio jedinstvu stranke i njenom ugledu te, zanemarujući članove rukovodstva stranke i člana Glavnog odbora, u tajnosti počeo pozivati pojedine članove, sastajati se sa njima po kafanama, te predstavljajući se kao osoba koja je zadužena za prijedlog članova povjereništva, nudila im mjesto u povjereništvu ili čak povjerenika.

  Na prisustvo prvom intervjuu koji je provodio Hamed Hodžić pozvani su dosadašnji povjerenik i poslanik u Skupštini Adnan Drapić i član Glavnog odbora Ermin Džindić, koji su izrazili svoje negodovanje i iznenađenje što ih neko pokušava dovesti pred svršen čin. Slavko Matanović, iako je znao za termin intervjua, nije bio prisutan.

  S obzirom na to da je stav i Adnana Drapića i Ermina Džindića bio da je neprihvatljiv način kandidovanja bez kriterija i po ličnoj ocjeni Slavka Matanovića, usaglašeno je i dogovoreno da se pokuša sve vratiti u okvir institucija i organa stranke. Bitno je istaći da su Slavko Matanović i Hamed Hodžić tvrdili, mimo odluke, da se ne može zanoviti mandat povjereniku, te da Adnan kao poslanik u Skupštini Brčko distrikta ne može biti i povjerenik zbog dvojnosti funkcija. Evidentno je bilo da je cilj Slavka Matanovića bio uklanjanje pod svaku cijenu Adnana Drapića.

  U cilju da se trenutna situacija smiri i dovede u normalno stanje održan je prošireni sastanak na kome su izneseni prijedlozi kandidata, o čemu je informisan direktor Hodžić. Sastanak je održan u veoma napetoj situaciji gdje su članovi zamjerili Slavku na bahatosti, netransparentnosti i narušavanju demokratskog principa na kome stranka počiva.

  Slavko je tada izjavio da ovo nije demokratski proces, da je demokratija ukinuta, te da on radi prema nečijem ovlaštenju koje nama nije poznato. Po odlukama koje smo dobijali, za Brčko je zadužen Hamed Hodžić i drugo ovlaštenje nama nije poznato, ukoliko se to temelji na Statutu kao člana GO, onda to pravo ima i drugi član GO Ermin Džindić ravnopravno.

  Prilikom drugog dolaska Hameda Hodžića obavljen je dodatni intervju sa Zijadom Ražanicom, Kenanom Ibrišimovićem i Beganom Čauševićem. Poslije sastanka, u razgovoru, Hamed, Slavko, Adnan i Ermin su se usaglasili da kandidat za povjerenika bude Kenan Ibrišimović, predsjednik Organizacije mladih, aktivan član koji je na proteklim izborima dobio značajan broj glasova te bio 5. na listi poslije izbora. Slavko Matanović se nije slagao sa prijedlogom uz obrazloženje da to on ne može prihvatiti jer ga je Kenan nekada nečim povrijedio.

  Slavko Matanović je već sutradan promijenio mišljenje i nastavio sa svojim metodama rada koje su dodatno nanosile štetu stranci. Slavko je u stranku zadnja tri mjeseca dolazio samo na sastanak po pozivu i sve vrijeme radi protiv interesa stranke, unoseći razdor u stranku, što govori o njegovim namjerama da radi vaninstitucionalno.

  Iz gore navedenog sasvim je jasno da u Brčkom nije poštovana “obavijest o zaključcima sa 17. sjednice Predsjedništva”, gdje je tačno navedeno kako se treba doći do povjereništva. Ovdje nije bilo nikakve analize prije, u toku i poslije izbora, nije bilo ni upoznavanja sa stanjemu OO koje je do zadnjih događaja bilo izuzetno dobro.

  Kao član radne grupe Slavko Matanović je, zanemarujući interese stranke, vodeći se ličnim interesima da ima kontrolu nad OO, uspio da sačini sastav povjereništva koji može imati nesagledive posljedice po ovu OO. Većina članova povjereništva ne zna ni koliko odbora imamo, jer su članovi stranke veoma kratko. Mladi, koji treba da imaju najznačajnije mjesto u radu i jačanju stranke su u potpunosti zapostavljeni, a srednje generacije nema. Sa 50 posto penzionera u povjereništvu prijeti opasnost od toga da će nam rejting značajno opasti, a broj članova smanjiti do mjere da stranka postane marginalna.

  Njegova bahatost je prevršila mjeru kada je samovoljno skinuo Kenana Ibrišimovića i Šejlu Šećkanović sa mjesta administratora na stranici, dan nakon što smo dobili odluku o imenovanju povjereništva.

  Ovo nije prvi put da Slavko nanosi štetu stranci. Kada je imenovan za ministra, u Sarajevo je odveo osobe koje nisu bili članovi stranke i na taj način izazvao veliko nezadovoljstvo i razočarenje članstva. Ovaj čin nije prošao nezapaženo u javnosti, što se negativno odrazilo na popularnost stranke. Tu nije stao. Pod njegovim instrukcijama njemu lojalna grupa, predvođena njegovim bratom, opstruirala je rad stranke nakon opštih izbora, kada smo postigli dobar rezultat, o čemu postoje dokazi u vidu izvještaja.

  Ta grupa je, ne postupajući po planu i programu rada, opstruirala rad, onemogućila jačanje stranke i izavala krizu, jer su pokušavali da smijene tadašnjeg presjednika stranke, sada člana Glavnog odbora, Ermina Džindića, u momentu kada je došlo do analize rada za prvih 6 mjeseci 2015. Za svoj nerad optužili su predsjednika koji je takođe bio zadužen za određene aktivnosti i iste je obavio.

  Sve ovo se nedvojbeno reflektiralo na izborni rezultat na lokalnim izborima. Svjesno je narušen kontinutitet rada koji je davao rezultate. Direktna krivnja za to je Slavko Matanović, koji je iz sjene, kao član Predsjedništva, svjesno opstrurao rad, prikazujući sebe u Sarajevu vjerovatno kao dušebrižnika DF-a.

  Dakle, nesporne su činjenice da se svojim radom Slavko Matanović konstantno pokušava nametnuti kao osoba koja “vedri i oblači” i već po drugi put izaziva krizu u stranci, te na taj način sprečava jačanje DF-a.

  U cilju zaštite interesa Opštinske organizacije Demokratske fronte Brčko kao Demokratske fronte BiH, mi dolje potpisani tražimo da se preispita rad Slavka Matanovića, te kazni za nanošenje štete ugledu stranke isključenjem.

  Takođe ovlašćujemo i svojim potpisima potvrđujemo Ermina Džindića, Adnana Drapića, Mirzu Šadića, Fahrudina Rovčanina i Vedrana Koprivicu da u naše ime predaju ovu peticiju generalnom sekretaru Zlatku Miletiću na hitno dalje postupanje”, navedeno je u peticiji koja je predata 9. marta.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine − ninety =