More

  Mašić: Jako smo nezadovoljni radom CIK-a, Bećirović vodi

  spot_imgspot_img

  Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije BiH, kazao je da njihova stranka nije zadovoljna radom Centralne izborne komisije BiH. Rekao je i da prema podacima koje stranka dobija sa terena njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović vodi, javlja Anadolu Agency (AA).

  „Jako smo nezadovoljni radom CIK-a, opštinskih izbornih komisija, jako velikih propusta je bilo, nezakonitih promjena sastava biračkih odbora, pogotovo ovdje u Sarajevu. To se radilo čak i jučer, iako se po zakonu to treba uraditi 30 dana prije održavanja izbora. Jedno potpuno nesnalaženje i izostanak odgovornosti od strane CIK-a, i ovo je samo zapravo bio šlag na torti jedne opšte ocjene da CIK je tijelo koje je pod velikim političkim utjecajem i pritiskom“, kazao je Mašić te dodao da su uputili veliki broj prigovora i žalbi na rad biračkih odbora.

  No, prema njegovim riječima, sve što je naveo ne znači da trebaju odustati od borbe za istinu, a izbori su jedina prilika da građani kažu ono što misle.

  Mašić je istakao da prema podacima SDP, koji su, kako kaže, prilično kredibilni, Denis Bećirović vodi u trci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

  „On ubjedljivo vodi u Tuzlanskom kantonu. Vodi, također, u Unsko-sankom kantonu, Zenbičko-dobojskom, nešto je ujednačenija ta borba u Sarajevskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Ali, ukoliko se ovaj trend nastavi mislimo da nema nikakvog prostora za promjenu u odnosu na činjenicu da bi Denis Bećirović trebao biti izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva“, smatra Mašić.

  Kazao je da SDP u na svim nivoima vlasti očekuje rast podrške građana u odnosu na opšte izbore koji su održani prije četiri godine.

  „Nemamo još uvijek nekih preciznijih podataka s obzirom da tek treba da se počnu brojati listići za sve nivoe vlasti, ali očekujemo porast u odnosu na 2014. i 2016. godinu. Podsjetiću da je SDP jedini politički subjekat koji je rastao u odnosu na period od 2014. do 2016. Taj rast je bio 25 posto, očekujemo da se taj rast nastavi, a gdje će se zaustaviti već večeras ćemo manje-više svi znati. Već sada sa sigurnošću možemo reći da se vlast na svim nivoima, pogotovo na nivou Federacije BiH i države, neće moći formirati bez SDP-a“, završio je Mašić.

  Opšti izbori u BiH provedeni su za tri člana Predsjedništva BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, predsjednik i dva potpredsjednika RS-a te za skupštine deset kantona u FBiH.

  Pravo glasa na izborima imalo je 3.352.933 birača. Prema podacima CIK-a, izlaznost je iznosila 53,26 posto. Na izborima je učestvovalo 128 političkih subjekata, i to 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

  Izborni proces pratilo je oko 6.500 posmatrača, od čega oko 1.000 iz inostranstva, dok je stranačkih posmatrača bilo oko 60.000. CIK BiH objaviće preliminarne, nezvanične i nekompletne rezultate izbora u ponoć.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 × = six

  Čitano

  Povezani članci