More

  Marš mira veći nego ikad: Dolazi poznati turski pjevač, Azmir Husić osigurao večeru za sve

  - Advertisement -

  Broj prijavljenih za ovogodišnji Marš mira veći je nego ikad, potvrdio je za Faktor glavni organizator Munir Habibović.

  Kada su u pitanju tehničke pripreme, sve je završeno još u utorak i pohod u čast žrtava srebreničkog genocida već danas bi mogao početi.

  – Prema posljednjim podacima imamo više od 3.500 hiljada prijavljenih što je više nego svih prethodnih godina. Akreditacija učesnika moguća je do pred sam polazak marša, a naši ljudi iz Podrinja uglavnom se akreditiraju 8. jula, na dan polaska kolone iz Nezuka. Zbog toga mislim da ćemo ove godine imati rekordan broj učesnika, oko 6.000 – kaže Munir Habibović, predsjednik organizacionog pododbora Marša mira.

  Podsjećamo, Marš mira je pješački pohod u čast na žrtve srebreničkog genocida, koji je izvršen u julu 1995. godine. Više od 8.000 muškaraca i dječaka ubile su agresorske srpske snage, a najveći broj preživjelih prošao je trasu smrti od Potočara ka slobodnoj teritoriji u Nezuku kod Tuzle, dugu oko 100 kilometara.

  – Među prijavljenima je i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, koja će s nama preći jednu trasu. Dolazi nam i jedna grupa iz Turske od 115 učesnika, a među njima je i poznati turski pjevač Haluk Levent koji je prije nekoliko godina u Potočarima snimio spot za pjesmu “Srebrenica”. Naši turski prijatelji su snimili i film o Srebrenici koji će biti prikazan u Liplju prve večeri našeg pohoda. Doći će i grupa od 95 ljekara iz medicinskih radnika iz Irana, koji su se ponudili i da budu na raspolaganju učesnicima kao medicinska podrška – kaže Habibović.

  Marš mira počinje u subotu 8. jula u Nezuku, a učesnici će ka Potočarima krenuti u 8.45 sati. Trasa kojom će se kretati učesnici glasi: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar). Kolona u Potočare stiže 10. jula u popodnevnim satima i svi učesnici će dan kasnije biti na dženazi žrtava genocica, koja se tradicionalno organizira 11. jula.

  – Za sve učesnike smo tokom tri dana trajanja Marša mira obezbijedili vodu, a bit će dijeljeno i voće. Poznati privrednik iz SAD-a i Podrinjac Azmir Husić, odlučio je da druge večeri u Mravinjcima kod Bratunca, svim učesnicima obezbijedi večeru – kaže Munir Habibović koji je posebno istakao veliku podršku ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića, tokom kompletne organizacije Marša mira.

  Oružane snage BiH obezbijedile su helikoptersku podršku, a Federalna uprava civilne zaštite podršku na terenu.

  – Pozivam sve učesnike da se pridržavaju uputa organizatora i da dostojno odaju počast žrtvama – poiručio je Habibović.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty two − = twenty