More

  Marš mira: Jedan do drugoga, djeca, starci, žene, djevojke

  Svi pješače trasom koju su Srebreničani prelazili u ljeto '95. Ne smeta im ni visoka temperatura, jer je cilj na ovaj način odati počast nevino ubijenim ljudima.

  - Advertisement -

  Više od pet hiljada učesnika ‘Marša mira’, koji su juče krenuli iz Nezuka kod Sapne prema Potočarima kod Srebrenice, prešli su prvih 40-tak od oko 100 kilometara, javlja Anadolija.

  Oni trebaju tokom tri dana preći trasu koju su hodali Srebreničani u ljeto 1995. godine, tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

  Tokom cjelodnevnog pješačenja prešli su trasu od Nezuka do Liplja gdje su i prespavali. Jutros su učesnici iz svih dijelova svijeta nastavili put prema Mravinjcima gdje će prespavati drugu noć. Danas bi, od oko 100 kilometara duge trase od Nezuka do Potočara, trebali preći oko 35 kilometara.

  U ponedjeljak, 10. jula, u poslijepodnevnim satima očekuje se da će učesnici Marša mira stići u Potočare.

  Muhizin Omerović jedan je od učesnika Marša, ali i jedan od preživjelih Srebreničana 1995. godine, potvrdio je da se učesnici Marša trenutno nalaze u Kamenici. Pješače do drugog odredišta, a to su Mravinjci.

  “Sve je bilo dobro, nema nikakvih problema. Sve teče po planu”, kazao je za Omerović.

  Odati počast nevino ubijenim ljudima

  Jedan do drugoga, djeca, starci, žene, djevojke, djevojčice… Svi pješače trasom koju su Srebreničani prelazili u ljeto ’95. Ne smeta im ni visoka temperatura, jer je cilj na ovaj način odati počast nevino ubijenim ljudima.

  Među učesnicima su i oni koji su tu istu dionicu prelazili te ’95. Danas je malo drugačije. Nalaze se među prijateljima, ne puca se po njima, ne traže ih s puškama po šumi. Unatoč tome, oni svake godine iznova proživljavaju isti košmar, kao da je ’95. bila juče.

  Inače, 13. po redu Marš mira Nezuk – Potočari 2017 i ove godine je, pored komemoracije i dženaze žrtvama, jedna od glavnih aktivnosti u sklopu obilježavanja 22. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

  Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty five ÷ = 7