Maoča/Brezovo Polje: Obilježen Dan ratne bolnice

  Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima te Spomen-ploči na ratnu bolnicu u Maoči, a nastavljeno druženjem u Brezovom Polju.

  [Otisak.ba]

  Danas je u brčanskim mjesnim zajednicama Maoča i Brezovo Polje obilježen Dan ratne bolnice.

  Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima te Spomen-ploči na ratnu bolnicu u Maoči, a nastavljeno druženjem u Brezovom Polju.

  “Značaj ratne bolnice za slobodnu teritoriju Brčkog je neprocjenjljiv. Prvenstveno iz razloga što su tu zbrinjavani i najteži ranjenici, tačnije tu im je pružana primarna pomoć. Teži ranjenici bi nakon toga bili transportovani do Tuzle, ali i veliki broj teških operacija rađen je ovdje u vrlo teškim uslovima a operacione sale su u tom dobu bile smještene u privatnim kućama, garažama, ugostiteljskim objektima i svim drugim mjestima gdje bi siromašna oprema naše bolnice tada mogla da se smjesti. Ono što je karakteristično za ratnu bolnicu jeste da smo imali jako dobre stručnjake iz svih oblasti. Imali smo medicinski kadar koji je bio spreman raditi najkomplikovanije operacije u tim uslovima. Možemo se pohvaliti da smo i u tim, mnogo teškim vremenima imali izuzetan nivo organizacije. Bilo je skoro pa nemoguće, ali smo uspjeli i ponosni smo na to”, kazao je u izjavi za Otisak.ba predstavnik Koordinacije boračkih udruženja Armije Republike Bosne i Hercegovine Brčko distrikta Avdija Banda.

  “Kordinacija boračkih udruženja će nastaviti sa obilježavanjem značajnih datuma. Svima nama nedostaje malo kulture sjećanja, da se sjetimo tih dana, a isto tako nastavit ćemo to raditi na jedan primjeren i vrlo korektan način, način da sve to otrgnemo od zaborava a uz to da ne povrijedimo nikoga ko ne baštini našu tradiciju”, dodao je on.

  “Značaj sanitetske službe slobodne teritorije Brčkog bio je od odlučujućeg značaja za odbranu Bosne i Hercegovine. Lijepa je to gesta što su se borci i ranjenici sjetili nas, nazivaju nas heroji u bijelom, ali pravi heroji su upravo oni. Ovdje smo bili suočeni sa jednim masovnim i brutalnim ranjavanjima velikog broja i civila i boraca, imali smo improvizovane prostore za rad u operacionim salama, ali savremeni načini liječenja boraca i civila su doprinijeli tome da smo na taj način držali moral i odbranili Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Zijad Nišić, koji je bio načelnik saniteta ratne bolnice.

  Organizator ovog obilježavanja je Koordinacija boračkih udruženja, a nosilac aktivnosti brčanska Organizacija ratnih vojnih invalida Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  [Otisak.ba]

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety four − 92 =