Makedonija zvanično postala Republika Sjeverna Makedonija

  Makedonska Vlada objavila je ovo nakon što je od Grčke dobila i službenu obavijest o tome da je Parlament te zemlje ratifikovao Prespanski sporazum i Protokol o članstvu u NATO-u.

  Makedonska Vlada saopćila je kako od jučer, 12. februara ove godine, zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum (Foto: Ilustracija)

  Makedonska Vlada saopćila je kako od jučer, 12. februara ove godine, zvanično stupa na snagu Prespanski sporazum kojim se rješava spor o imenu između Makedonije i Grčke, čime Republika Makedonija mijenja ime u Republika Sjeverna Makedonija, javlja Anadolu Agency (AA).

  Vlada je izvijestila kako su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu amandmana na Ustav i Ustavnog zakona koje je makedonska Skupština (Sobranje) usvojila 11. januara ove godine, kao i da pomenuti amandmani, a koji se odnose na promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija, stupaju na snagu od 12. februara, kad su i objavljeni u “Službenom glasniku”.

  Makedonska Vlada objavila je ovo nakon što je od Grčke dobila i službenu obavijest o tome da je Parlament te zemlje ratifikovao Prespanski sporazum i Protokol o članstvu u NATO-u.

  “Sporazum iz Prespe stupa na snagu”, napisao je također makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov na društvenoj mreži Twitter.

  “Početak dugogodišnjeg prijateljstva”

  “Danas je početak dugogodišnjeg prijateljstva između Grčke i Sjeverne Makedonije. Ne možemo promijeniti prošlost, ali možemo oblikovati našu budućnost prijateljstva, partnerstva i saradnje“, napisao je Dimitrov nakon što je Vlada objavila da je Prespanski sporazum stupio na snagu.

  Prespanski sporazum u junu prošle godine u grčkom dijelu Prespe potpisali su predstavnici vlada Makedonije i Grčke, prema kojem je Republika Makedonija promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

  Ovim sporazumom počelo je rješavanje dugogodišnjeg otvorenog pitanja između te dvije susjednje zemlje o imenu Makedonije.

  Skupština Makedonije je 11. januara ove godine usvojila ustavne izmjene koje proizlaze iz Prespanskog sporazuma, a onda je 25. januara Sporazum ratificiran u grčkom Parlamentu.

  Ministarstvo inostranih poslova Makedonije je 9. februara saopštilo da će Vlada Republike Makedonije, nakon ispunjavanja svih zakonskih uslova za stupanje na snagu Prespanskog sporazuma, u “Službenom glasniku” objaviti datum stupanja na snagu ustavnih amandmana i Ustavnog zakona.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty four ÷ 9 =