More

  Majke Srebrenice uputile poziv ambasadama: Utječite na načelnika Grujičića

  U otvorenom pismu Majki Srebrenice se navodi da su lokalne institucije podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja.

  - Advertisement -

  Majke Srebrenice su uputile otvoreno pismo u kojem pozivaju ambasade da, kako su rekle, utječu na načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, prenosi Anadolu Agency.

  “Javnost je upoznata s incidentima od 6. januara u Srebrenici, koji su kulminirali povorkom gradskim ulicama, praćenom upotrebom vatrenog oružja i pjevanjem četničkih pjesama, kao i odlaganjem svinjskog otpada u blizini Fabrike akumulatora i Memorijalnog centra u Potočarima. Od tih događaja trajno je narušena sigurnosna situacija i međunacionalni odnosi u Srebrenici, a posebnu odgovornost snose lokalne vlasti, na čelu s načelnikom Mladenom Grujičićem”, navodi se u otvorenom saopćenju.

  Navodi se da su lokalne institucije podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja.

  “Umjesto da doprinesu smirivanju tenzija i uspostavljanju povjerenja, lokalne institucije su zdušno i otvoreno, u svojstvu političkog pokrovitelja, podržale kampanju zastrašivanja i narušavanja povjerenja. Posebno je monstruozna kampanja, koju predstavnici nacionalističkih udruženja sa srpskim predznakom, a pod pokroviteljstvom lokalne vlasti, vode protiv bivšeg načelnika Srebrenice i preživjele žrtve genocida Ćamila Durakovića, kojem su upućene i prijetnje. Nezamislivo je da u gradu, u kojem je počinjen genocid, vlada politika zastrašivanja i nacionalne mržnje te propagiranja ličnosti ratnih zločinaca i njihove ideologije, presuđenih pred najvišim institucijama međunarodne pravde”, navodi se.

  Dodaje se kako posebnu pažnju žele skrenuti ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenicu.

  “Zbog politike vrijeđanja i zastrašivanja žrtava genocida, udruženja porodica žrtava genocida uputila su zahtjev Upravnom odboru Memorijalnog centra da se načelniku Općine Srebrenica Mladenu Grujičiću zabrani pristup Memorijalnom centru u Potočarima. Posebnu pažnju skrećemo i ambasadama zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) na narušenu sigurnosnu situaciju u Srebrenicu, s obzirom na njihov mandat i obaveze proistekle iz Dejtonskog sporazuma, u vezi s provođenjem mira i zaštitom povratnika i žrtava genocida. Tražimo od ambasadora članica Vijeća za implementaciju mira, sa izuzećem Ruske Federacije, da otkažu gostoprimstvo načelniku Mladenu Grujičiću u svojim ambasadama; kao i da otkažu sve posjete i saradnju s općinskim institucijama Srebrenice, sve dok se ne promijeni odnos lokalnih vlasti Srebrenice prema povratnicima i žrtvama genocida”, navodi se u otvorenom pismu te se dodaje kako očekuju da ambasade učine nešto u vezi s ovim pitanjem.

  “Očekujemo od predstavnika ambasada da urade ispravnu stvar te da u skladu sa svojim mandatom za implementaciju mira, kroz navedene i druge korake stanu u zaštitu žrtava i povratnika i doprinesu uspostavljanju mira i sigurnosti u mjestu na kojem je počinjen najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata”, zaključuje se.

  Otvoreno pismo su potpisali Hajra Ćatić ispred Žena Srebrenice, Fazila Efendić koja zastupa Majke Srebrenice, Munira Subašić iz Pokreta Majki enklava Srebrenica i Žepa i Šuhra Sinanović, predstavnica Žena Podrinja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty nine − = 58