More

  Maja Zelihić među 100 najinspirativnijih osoba na svijetu

  - Advertisement -

  Doktorica Maja Zelihić, kćerka bh. judo selektora Branislava Crnogorca, izabrana je među 100 najinspirativnijih osoba na svijetu za 2022. godinu u izboru magazina Global Leaders, gdje se nalaze imena svima poznatih svjetskih ličnosti.

  Maja Zelihić je jedina osoba s prostora bivše Jugoslavije koja se našla u listi 100 najinspirativnijih osoba na svijetu, a ovaj uspjeh je utemeljen brojnim istraživanjima, od čega je među posljednjim istraživanje kulturnih praksi, ideala liderstva i međuljudskog povjerenja, koje je provedeno u 160 zemalja.

  PeopleHum je prošle godine Zelihić uvrstio na listu 200 najboljih lidera 2021. godine na svijetu, a informaciju o najaktuelnijem izboru nam je potvrdio i Crnogorac.

  “Istina je da je izabrana među 100 najinspirativnijih osoba u 2022. godini zbog svog rada i angažmana, a prošle godine bila je među 200 najboljih lidera 2021. godine”, kazao nam je kratko Crnogorac.

  Zelihić je Fulbright specijalistica, oficijelna globalna istraživačica SAD-a, prodekanica za napredne studije menadžmenta i redovna profesorica na Forbesovom koledžu za biznis i tehnologiju – Univerziteta Arizona Global. Globalna je i dijalog partnerica za NAFS-u, najveću neprofitnu svjetsku asocijaciju posvećenu međunarodnom obrazovanju te članica Odbora savjetnika Međunarodnog programa za arbitražu i naučnu procjenu, sveobuhvatne globalne platforme za akademski pregled. Također je industrijska savjetnica Amity University Labs, India za komunikacijske laboratorije (AUNCL). Ona je stručnjakinja za razvoj i primjenu za e-learning u zemljama u razvoju i radi kao konsultantica za nekoliko tehnoloških kompanija u primjeni i razvoju online učenja.

  Njeni akademski radovi su objavljeni u više od 20 recenziranih časopisa, a istraživački poduhvati odveli su je na Haiti, Kubu, u Meksiko, Panamu, Jordan, Zambiju, Balkan i mnoge druge dijelove svijeta. Ona je globalna govornica, izlaže u više od 20 zemalja širom svijeta. Pored toga što je specijalistica za Fulbright, četverostruko je dobivala istraživačke stipendije, što je omogućilo mnoge njene globalne istraživačke poduhvate.

  Njena knjiga o percepciji, u koautorstvu sa dr. Diane Hamilton, koja je proglašena kao jedna od 50 mislilaca svijeta, izašla je u decembru 2020. godine. Njen doprinos poglavlju Međunarodnom priručniku za istraživanje liderstva je u završnoj fazi objavljivanja.

  Ovim izborom Zelihić se našla među svjetski poznatim ličnostima kao što su na prvom mjestu Jacinda Ardern (premijerka Novog Zelanda), Bill Gates, Marry Bara (prva žena na čelu autokompanije General Motors), Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson i drugi.

  Njen uspjeh je posebno značajan s obzirom na to da je četiri godine, od 1992. do 1996. godine, živjela u izbjegličkom kampu u Innsbrucku, prije nego je otišla u SAD, gdje je počela ostvarivati svoje ciljeve.

  IZVOR: KLIX.BA

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img