Magazinović: EU gura BiH u krilo Turske, Rusije i Kine

  Nakon što je Evropska komisija usvojila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i jasno definirala uvjete koje trebamo ispuniti, prije nego počnemo pregovore o članstvu, otvara se dilema da li je negdje zvanično ili nezvanično, ali ipak definitivno, donesena odluka da za Bosnu i Hercegovinu nema mjesta u EU, izjavio je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH.

  Foto: FENA/Arhiva

  Nakon što je Evropska komisija usvojila Mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji i jasno definirala uvjete koje trebamo ispuniti, prije nego počnemo pregovore o članstvu, otvara se dilema da li je negdje zvanično ili nezvanično, ali ipak definitivno, donesena odluka da za Bosnu i Hercegovinu nema mjesta u EU, izjavio je Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu FBiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH.

  Dodaje da su briselski birokrati, pripremajući svojim šefovima ovaj prijedlog, još jednom pokazali potpuni antitalenat da shvate Bosnu i Hercegovinu i zaista joj pomognu da postane funkcionalna država, koja će se prvo izboriti s kriminalnim dijelom političke scene, a onda postati dio evropske porodice.

  – Put u EU za dio političkih elita u BiH znači put u zatvor, ne zato što će EU nekoga uhapsiti, nego zbog toga što se na putu ka EU država transformiše i postaje kapacitirana da se sama izbori s kriminalom i korupcijom, posebno onom u politici. Stoga je logično da su naši Sanaderi odlučili maksimalno usporiti, ako mogu i zaustaviti put ka EU. To je ime ove igre kojoj svedočimo. Formalni razlozi i njihovo pakovanje u nacionalne interese su samo pokriće za tu namjeru. Ono što iznenađuje jeste da je EU (ne)svjesno njihov saučesnik i pomagač u toj igri, na način da postavljaju takve uvjete koji im daju pregršt mogućnosti za zaustavljanje EU puta pod krinkom političkog neslaganja. To je jasno svima koji iole šta znaju o politici i EU integracijama, ali izgleda ne i birokratama iz Brisela, ističe Magazinović.

  Dobar primjer za ovo, naglašava, je uvjet koji je bio postavljen pred BiH da na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. I dok za druge države regije nije bilo nikakvih uvjeta, mi smo, ni manje ni više, morali promijeniti Ustav. Mandat 2010.-2014. je prošao u pregovorima, za koje se od početka znalo da neće uspjeti. Izgubili smo tada četiri godine, a tadašnji komesar Stefan Fule političku karijeru, jer projekat nije uspio. Nakon toga, iako to nisu priznali, u Briselu su shvatili da imaju potpuno pogrešan pristup, pa je BiH nakon četverogodišnjeg maltretiranja SSP dobila bez ispunjenog uvjeta. Naravno, dio domaćih političara je to shvatio na način da ne trebaju ništa raditi nego čekati da EU odustane od svojih, za BiH u ovom trenutku (pre)kompleksnih zahtjeva.

  – Sada prave istu grešku. Umjesto da BiH daju kandidatski status i otvore pregovore, prije svega o poglavljima vezanim za borbu protiv kriminala i korupcije, kako bi se kroz unaprijeđenje zakonodavnog okvira i jačanje institucija sami oslobodili okova oličenih u vidu kriminaliziranih političara, čiji je cilj zadržavanje statusa quo, birokrate iz Brisela izgleda i ovaj put igraju s njima u timu stavljajući na stol gomilu vrlo složenih uvjeta koje treba ispuniti da bi BiH uopšte započela pregovore s EU, koji će svakako trajati jako dugo. Dakle, kažnjavaju građane, a pogoduju kriminaliziranim političkim elitama i direktno saučestvuju u svemu onome što su oni spremni uraditi da bi sačuvali svoje pozicije, uključujući i radikalizaciju odnosa koju mogu pratiti i eventualni režirani sukobi, naglašava predsjednik GO SDP-a.

  Po mišljenju Magazinovića, opet se traži promjena Ustava, koji se dvotrećinskom većinom mijenja u Parlamentu BiH i to ne samo u oblasti ljudskih prava, nego i drugim vrlo kompleksnim segmentima, što nije pošlo za rukom ni kada su Sjedinjene Američke Države stajale iz procesa ustvanih promjena u aprilu 2006. godine, kao ni evropljanima u tzv. Butmirskom procesu, ali ni u već pomenutim pregovorima koje je vodio Fule. Što je još gore, kako tvrdi, to nije uvjet za članstvo, nego tek za otpočinjanje pregovora. Borcima “da se ništa ne promijeni” će biti dovoljno da zaustave npr. restruktuiranje i proces depolitizacije javnih preduzeća ili izmjene Izbornog zakona kako bi država bila zaustavljena na mjestu gdje je sada.

  – Nakon svega, svako onaj ko kaže da nas EU gura prema Kini, Rusiji ili Turskoj je apsolutno u pravu. Nakon ovakvog stava i demonstracije potpunog neshvatanja Bosne i Hercegovine, ovakvim kažnjavanjem građana zbog kriminaliziranih političkih elita, ovakvim izostankom elementarne hrabrosti da se krivcima kaže ime i prezime i njih se kazni, ti isti birokrati neka nam ne dolaze s projektima borbe protiv ruskog uticaja, pričom protiv Turske i teorijama kako nam Kina ne donosi ništa dobro. Za sada još imaju nekog uticaja u BiH, a dolazi jutro kada će se probuditi i shvatiti da će, njihovom krivicom, ovim dijelom balkanskog poluotoka politički vladati neko drugi. Ako im je svejedno, neka onda samo nastave kao i do sada, birokratski, bez razumijevanja, u korist kriminaliziranih elita kojih se plaše i misleći isključivo na to da pošalju frizirane pozitivne izvještaje kao preduvjete za dobijanje novih mandata u njihovim karijerama, zaključuje Magazinović.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  48 ÷ = six