Lokalni izbori u Brčko distriktu BiH: Kadrić gradonačelnik, Milić predsjednik Skupštine

Urednik: Adis Mujdanović
Videonovinar: Kristian Bilić
Snimatelji: Samir Tukulj i Kenan Ibrišimović

Skupština Brčko distrikta BiH održala je konstitutivnu sjednicu na kojoj su zakletve položili zastupnici u novom sazivu Skupštine, te su izabrani predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, njegov zamjenik i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Za predsjednika Skupštine izabran je Siniša Milić (SNSD), za zamjenika predsjednika Ivo Filipović (HDZ), a novi gradonačelnik Brčko distrikta BiH je Esed Kadrić (SDA).

Gradonačelnik Esed Kadrić najavio je da će sljedeća godina biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata te da slijedi izazovan period za novi saziv Vlade.

 • Neophodno je istaći da će nova Vlada u saradnji s parlamentarnom većinom već od sutra intenzivno raditi na pripremi novog budžeta za 2021. godinu sa svim elementima koji moraju odgovoriti na negativne posljedice pandemije korona virusa. U svemu vidimo veliku šansu za javno investiranje koje će nadomjestiti trenutnu krizu u kojoj se nalazimo – rekao je Kadrić u izjavi za medije.

On je dodao da je svesrdna podrška supervizora Scanlana neophodna kako bi se pristupilo saradnji s međunarodnim finansijskim institucijama i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata. 

 • Ulazimo u jedan ozbiljan proces reforme javne uprave koji se također radi s određenim konsultantskim agencijama iz međunarodne zajednice, a sve s ciljem što efikasnije i optimalnije javne uprave. Zakon o javnoj upravi će dati snažniju nadležnost odjeljenjima Vlade nad javnim preduzećima – istakao je Kadrić.

Gradonačelnik je najavio da će učiniti sve da se u potpunosti osiguraju sredstva za realizaciju Gradskog stadiona i intenzivno raditi na stvaranju uslova da se kroz usvajanje regulacionih planova omogući nastavak izgradnje pješačke gradske zone.

On je naveo da su optimalni planovi da Brčko dobije novu Vladu u punom kapacitetu do 20. januara uvažavajući i rok za veto na imenovanja.

 • Prva sjednica Vlade će biti održana sa značajnim dnevnim redom koji će biti usaglašavan i sa Uredom supervizora. Već od sutra tražit ću od političkih stranaka da predlože kandidate za buduće članove Vlade – zaključio je Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo zbog konstituisanja Skupštine Brčko distrikta BiH u skladu s izbornim rezultatima u relativno kratkom vremenu i postignutim dogovorom za izbor čelnih ljudi u Brčkom.

 • Ovo je važno iz razloga što smo suočeni s jednom ozbiljnom situacijom koju je prouzrokovala ekspanzija epidemije virusa korona koja se odražava ne samo na zdravlje stanovništva nego i na privredu i druge društvene tokove. Iz tog razloga moramo da imamo što prije konstituisane izabrane organe vlasti kako bi se mogli uhvatiti ukoštac s tim problemima – rekao je predsjednik Milić.

On je kao prioritet naveo i usvajanje budžeta za 2021. godinu kao i niza zakona koji su u prethodnom periodu pripremljeni, a koji su sistemskog karaktera poput Zakona o javnoj upravi, Nacrta zakona o sukobu interesa i nizu drugih propisa.

 • Ono što je suštinski važno jeste da u ovom parlamentu koji je demokratska i krovna institucija koja bira i razrješava nosioce drugih funkcija i koja ima finansijsku i zakonodavnu nadležnost budemo na visini zadatka i da pokažemo demokratski kapacitet. U ovoj skupštini su zastupljeni i predstavnici nacionalnih manjina, opozicije i svi oni koji na neki način izražavaju volju građana. Zato je potrebno da osiguramo, prije svega, poštovanje procedura jer se demokratski karakter oslikava kroz demokratske procedure i jednaku mogućnost učešća svih poslanika u donošenju kvalitetnih odluka – naglasio je Milić.

On je naveo da je sljedeći korak imenovanje skupštinskih komisija kao radnih tijela koja su neophodna u procesu rada Skupštine i dodao da je realno za očekivati da bi prva radna sjednica Skupštine mogla biti održana između 15. i 20. januara.

Filipović o postignutom dogovoru (22.12)

Postignut dogovor oko pozicije gradonačelnika (21.12)

Esed Kadrić (SDA) bi u srijedu na konstitutivnoj sjednici Skupštine trebao biti imenovan za novog gradonačelnika Brčko distrikta BiH, dogovor je to između predstavnika tri naroda i jedne nacionalne manjine koji bi trebali činiti skupštinsku većinu.

Tu informaciju Otisku je potvrdio Ivo Filipović, potpredsjednik HDZ-a koji je kao najstariji akter unutar potencijalne buduće skupštine većine (SDA, SNSD, HDZ, SBiH, PDP, US, Bh. blok, Alija Denjagić, SDS i DNS) ispričao o kakvom dogovoru je riječ:

 • Ipak smo se dogovorili da na poziciji gradonačelnika ne bude dvaput zaredom osoba iz jednog naroda. Meni je osobno drago, jer HDZ promišlja na takav način, jednu vrstu rotacije, te mi se čini da tako razmišljaju i Bošnjaci i Srbi.

Na osnovu ovog dogovora, predsjednik Skupštine bi bio iz reda srpskog naroda (Siniša Milić), dok bi pozicije potpredsjednika Skupštine i dogradonačelnika pripale Hrvatima. Filipović potpredsjednik, Domić dogradonačelnik?

 • Mi u HDZ-u nismo dogovarali precizno ko će obnašati koju dužnosta, ali to se može podrazumijevati.

Nastavak dogovora oko formiranja vlasti između navedenih političkih aktera zakazan je za sutra, kada će biti govora i o podjeli resora unutar Vlade.

 • Pet resora će pripasti predstavnicima srpskog, četiri bošnjačkog, a tri hrvatskog naroda, plus po dva savjetnika iz reda ova tri naroda.

Konstitutivna sjednica 23. decembra (18.12)

PDP Brčko danas je organizovao press konferenciju na temu Lokalnih izbora, na kojoj je govorio predsjednik ove stranke Siniša Golić.

Najavio je da će konstitutivna sjednica brčanske Skupštine biti održana u srijedu, 23. decembra.

Supervizor – Formiranje vlasti ove godine neophodno (17.12)

Saopštenje OHR-a:

Brčko Distrikt je na putu da uspostavi novi imidž kao pokretač reformi u Bosni i Hercegovini, a s tim bi omogućio građanima i građankama Distrikta kvalitet života i ekonomske prilike koje zaslužuju, izjavio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

Danas je objavljen prvi tender za modernizaciju Luke. Jučer su brčanske vlasti održale konstruktivan sastanak sa predstavnicima Svjetske banke o tome kako se Distrikt može uključiti u niz infrastrukturnih projekata u okviru „Programa integriranog razvoja riječnih koridora Save i Drine“. Jučer su također napravljeni koraci za nastavak izrade kvalitetnog zakona o sukobu interesa po evropskim standardima sa svrsishodnim posljedicama za eventualne prekršioce. Skupa sa novim Zakonom o budžetu, Zakonom o udruženjima i fondacijama, te online Registrom javnih zvaničnika, to će biti jedan od ključnih alata kako bi se osiguralo transparentno i fiskalno odgovorno trošenje javnih sredstava za dobrobit cijele zajednice.

Nadalje, Vlada u tehničkom mandatu aktivno radi sa međunarodnim partnerima na širokom spektru inicijativa koje se očekuju na proljeće kako bi se ubrzala primjena praksi dobrog upravljanja, reforma javne uprave, razvoj infrastrukture, te inicijative za olakšavanje poslovanja čime bi se u Distrikt privukli dobro plaćeni poslovi u privatnom sektoru.

„Da bi se brzo ostvarilo ovo veliko buđenje Brčko Distrikta, nova skupština i vlasti moraju biti formirani ove godine. Stoga je vrijeme da stranke postignu dogovor i ostanu pri svom opredjeljenju da održe inauguralnu sjednicu Skupštine Brčko Distrikta prije 25. decembra. Radujem se prilici da sljedeće sedmice dođem u Distrikt kako bih prisustvovao toj sjednici,“ dodao je supervizor Scanlan.

SBiH: Karamujić dio tima (16.12)

Nakon što je Centralna izborna komisija objavila potvrđene rezultate Lokalnih izbora održanih u novembru 2020. godine, koji govore da je Stranka za BiH osvojila 2 mandata te da će Stranku za BiH u Skupštini Brčko distrikta BiH predstavljati izabrani zastupnici prim. dr. Zijad Nišić i Mehmedalija Karamujić, potrebno je da javnost zna i sljedeće.

Prije nego je i potvrđen mandat Mehmedaliji Karamujiću javnosti je plasirana informacija o tome kako Mehmedalija Karamujić neće, ukoliko osvoji mandat, slijediti potpisani Sporazum o budućoj skuptinskoj većini kojeg je potpisao predsjednik Vijeća Stranke za BiH dr. Zijad Nišić.

Ovom prilikom upoznajemo javnost da je zastupnik Mehmedalija Karamujić dio tima Stranke za BiH u Brčkom i da će kao i do sada slijediti politiku koju Stranka utvrdi kroz unutarstranački demokratski dijalog.

Mehmedalija Karamujić je javnosti poznat kao osoba čija riječ ima ogromnu težinu i zbog toga nema potrebe da se bilo ko služi nagađanjima ili pretpostavkama koje mu idu na ruku u pokušaju destabiliziranja stranke i dogovorene većine.

Press služba SBiH Brčko

Mejra Šečić za Otisak: Skloniti Rome s ulice

Novoizabrana zastupnica ispred romske nacionalne manjine u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić u intervjuu za Otisak naglasila je da Rome treba skloniti s ulice.

Potvrđen mandat Mehmedaliji Karamujiću (15. decembar)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine večeras je potvrdila mandate za Skupštinu ove lokalne zajednice.

Najveća novost u odnosu na ranije objavljene rezultate je potvrđeni mandat Mehmedaliji Karamujiću sa liste Stranke za BiH.

Svi rezultati na ovom linku: https://www.izbori.ba/Rezultati_izbora/?resId=27&langId=1#/9/200/0/0

Abdulah Iljazović za Otisak (9. decembar)

Novoizabrani zastupnik u Skupštini Brčko distrikta BiH Abdulah Iljazović za Otisak je otvoreno govorio o dilanju droge, političkim motivima i ciljevima, prijetnjama, odnosu sa Damirom Bulčevićem itd.

Tražeći drugu stranu priče, Otisak je odmah nakon emitovanja uživo ovog intervjua kontaktirao prozvanog skupštinskog zastupnika Aliju Denjagića, koji je demantovao iznesene Iljazovićeve navode o njemu, tvrdeći da su neistiniti, ali nije stao pred našu kameru.

Ponovno brojanje u Maoči, razgovori oko čelnih funkcija (8. decembar)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela Naredbu kojom se Glavnom centru za brojanje u Sarajevu nalaže da izvrši brojanje glasačkih listića sa biračkog mjesta Maoča B za kandidate Stranke za BiH.

Decembar 7.

CIK unio broj mandata (5. decembar)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine unijela je broj osvojenih mandata političkih subjekata u Skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine: https://www.izbori.ba/Rezultati_izbora/?resId=27&langId=1#/9/200/0/0

Naredne sedmice razgovori oko podjele čelnih funkcija (4. decembar)

Danas je u Skupštini Brčko distrikta BiH nastavljeno usaglašavanje između nacionalnih blokova koji teže ka zajedničkom učešću u vlasti oko programa za naredni četverogodišnji mandat.

Nakon sastanka, medijima se obratio predsjednik SDA Esed Kadrić, koji je najavio da bi se naredne sedmice trebalo pristupiti potpisivanju dogovora, kao i razgovorima oko podjele čelnih funkcija u ovoj lokalnoj zajednici.

Početak usaglašavanja (27. novembar)

Nakon današnjeg sastanka u Skupštini Brčko distrikta BiH između nacionalnih blokova koji teže ka zajedničkom učešću u vlasti, medijima se obratio predsjednik SNSD-a Đorđa Kojić.

Press konferencija SP-a

Vidljive konture nove vlasti (26. novembar)

Član Glavnog odbora SNSD-a i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić telefonskim putem za Otisak o potpisanom sporazumu između predstavnika iz reda srpskog naroda koji ide u smjeru formiranja vlasti:

 • Zašto je SP izostavljen?
 • Ko će biti novi gradonačelnik?
 • Koji su prioriteti nove vlasti?
 • Protesti protiv mjera Kriznog štaba?
Foto: Ustupljeno Otisku

Otisak je kontaktirao Zorana Kokanovića, predsjednik SP-a koji nije dio ovog sporazuma, ali se on nije javljao.

Novembar 24.

Danas su za Otisak.ba o formiranju vlasti govorili predsjednik PDP-a Siniša Golić, kandidat na listi Stranke za BiH Mehmedalija Karamujić, predsjednik US Brčko Uroš Vojnović i predsjednica SBB-a Ina Pamukčić.

Karamujić je kazao da je i dalje član SBiH. Povod za ovaj razgovor je fotografija koju je Damir Bulčević, nosilac liste NiP-a, objavio na Facebooku, na kojoj se Karamujić nalazi u njegovom društvu.

Karamujić ne vidi tu ništa sporno, jer, kako kaže, često se sastaje sa raznim političarima.

On se trenutno bori za drugu poziciju na listi SBiH, sa 20 glasova zaostatka u odnosu na Bahriju Ribića.

SBiH ima siguran jedan mandat, a očekuju dva nakon što se prebroje svi glasovi.

Što se tiče formiranja koalicije, Karamujić je rekao da organi Stranke treba da donesu odluku o tome.

Intervju sa predsjednicom SBB-a Brčko Inom Pamukčić:

Koliko će na kraju SBB imati mandata i ko ulazi u Skupštinu?

 • Ono što mogu reći jeste da su i dalje nepotvrđeni rezultati CIK-a, koji pokazuju da je SBB osvojio oko 2.500 glasova. Za sada imamo dva sigurna mandata. U Skupštinu ulazim ja kao nosilac liste. Ko će osvojiti drugi mandat sad je malo teško procijeniti, jer je trenutno jako mala razlika između drugog mjesta na kojem se nalazi Šemso Saković i trećeg Halila Ljuce. Ne možemo ništa prejudicirati prije nego što CIK potvrdi rezultate izbora. To će se desiti onog momenta kada se prebroje glasački listići sa nepotvrđenih mjesta, covid i mobilnih timova i inostranstva.

Kako komentarišete potpisani sporazum između SDA, SBiH i SDP-a?

 • Prije nego što odgovorim na ovo pitanje, ja ću opet kratko da ponovim da su prije nekoliko mjeseci upravo na inicijativu nekih ljudi koji su potpisali sam sporazum pokrenuti pregovori oko formiranja bloka, koji nije bio obavezan, osim u onom momentu ako blok osvoji dovoljan broj glasova da pristupi ka formiranju većine. Blok je osvojio dovoljan broj glasova, ali se nije postupilo po dogovoru. Moj komentar generalno na akt potpisan prije nekoliko dana jeste da je to u najmanju ruku iznenađujuće, jer, kao što rekoh, na inicijativu upravo tih ljudi koji su potpisali su trajali ovi dogovori. Zbog čega su oni pristupili ovom potpisivanju meni je teško komentarisati, najbolje je da se postave pitanja tim osobama. Ako ćete me pitati iz kojeg razloga je predsjednik SDP-a potpisao ovaj dokument, ja sam kazala već prije pa mogu ponoviti da je u najmanju ruku nesvakidašnja situacija da se potpiše taj akt, s obzirom na cjelokupnu relaciju SDP-a i SDA na državnom nivou. Ali, kao što rekoh, to je njihova odluka i ne želimo da ulazimo u unutarstranačke odnose. Najbolje da oni budu ti koji komentarišu.

Naveli ste u izjavi za pojedine medije da ste imali raniji dogovor oko koalicije. Da li je ta Vaša sama izjava poremetila taj dogovor?

 • Nije izjava ta koja je poremetila dogovor, potpisničari su ti koji su nešto kazali pa onda porekli.

Da li ste striktno protiv koalicije sa SDA s kojom ste činili vlast u mandatu koji je na izmaku? Gdje je puklo između vas?

 • Nismo striktno protiv koalicije sa SDA. Ono što je jako bitno sada u ovom momentu, posebno u vezi problema u kojima se naša država i Brčko distrikt nalaze, je imati kompetentnu većinu koja će se znati boriti sa ovim svim problemima koji su ispred nas. Apsolutno nigdje nije puklo niti unutar koalicije sa SDA niti bilo koje političke partije. Kao što rekoh, i ponovit ću opet, potrebno je da sačekamo svi rezultate, da vidimo koja politička partija će osvojiti koliko mandata, a tek onda sjesti i razgovarati i shvatiti jako ozbiljno većinu koja će sačinjavati vlast. S druge strane, i jaka opozicija znači dobrog konkurenta u borbi za naše bolje sutra.

Da li pretendirate na funkciju gradonačelnika?

 • Jako je bitno da Bošnjak bude gradonačelnik. Ko će biti taj koji će predložiti gradonačelnika možda sad u ovom momentu i nije bitno. Bitno je da to bude osoba koja je kompetentna, koja će znati da vodi naš grad i koja će znati predložiti konkretne korake ka rješenju svih ovih problema koji budu pred nama. Ovaj mandat možda će da bude jedan od najtežih.

Kako komentarišete proteste protiv covid-mjera? Kako biste Vi riješili trenutnu krizu?

 • Treba skupiti intelektualce da se vidi na koji način pomoći ovim ljudima. Sa jedne strane, zabrana rada dovela je vjerovatno do egzistencijalnog pitanja za stotine ljudi, to treba shvatiti jako ozbiljno. Treba vidjeti na koji način pomoći ljudima, pod uslovom da oni budu zatvoreni. Ovaj problem ne može stati samo sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata i drugih privrednika, nego treba sjesti i naći način pod hitno kako tim ljudima pomoći, da oni prebrode ovu krizu koja će sigurno trajati čak i duži period.

Predsjednici brčanskih odbora SNSD-a i SP-a, Đorđa Kojić i Zoran Kokanović, kazali su u izjavi za Otisak.ba da ne žele ništa javno govoriti o formiranju vlasti dok traju pregovori.

Otisak je kontaktirao i predsjednika SBiH Zijada Nišića, ali je bio nedostupan.

Pregovori oko formiranja vlasti (23. novembar)

Danas su za Otisak.ba o formiranju vlasti i drugom aktuelnim temama na političkoj sceni Brčko distrikta BiH govorili predsjednik SDA Esed Kadrić, nosilac liste NiP-a Damir Bulčević i kandidat sa liste Bh. bloka (SDP i Naša stranka) Ibrahim Kamenjašević. Predsjednik SDP-a Esad Atić nije želio govoriti za Otisak.

Sutra Otisak.ba planira emitovati izjave i drugih aktera u priči oko formiranja vlasti u ovoj lokalnoj zajednici.

Esad Atić, predsjednik brčanskog SDP-a: Drugovi iz Sarajeva, ne znam šta vam smeta, dvije godine niste došli u Brčko (22. novembar)

Mislim da je neozbiljno da se o ovim stvarima raspravlja putem društvenih mreža. Postoje organi, postoji partija i tu se razgovara i dogovara. Mi u Brčkom smo potpisali sporazum koji nije koalicioni, nego sporazum o zajedničkom djelovanju da se dođe do koalicije. Tu postoji još najmanje deset političkih subjekata, koji su značajni iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Tu su HDZ, SNSD, Socijalistička partija, HSP… Očito da drugovi u Sarajevu ne znaju šta je nadležnost glavnog odbora, a šta opštinske, odnosno disktriktne organizacije. Na današnjoj sjednici disktriktne organizacije donesena je odluka da se ide u taj proces. Naravno, kada se dođe do nivoa eventualno koalicionog sporazuma, tada ćemo u skladu sa statutom tražiti potrebna odobrenja.

Kampanja je prošla, niko me nije nazvao. Nakon izbora imamo jako loš rezultat. Sveli smo se na jednog poslanika i jedini izlaz je učestvovanje u vlasti koja je po prirodi uvijek blizu koncentraciona. Samo je jednom formirana vlast bez SDA. Govorim o lokalnim prilikama i o lokalnim interesima članstva i građana distrikta Brčko i to nas upućuje na na ovu saradnju. Znam da su ugašene mnoge organizacije SDP-a u Republici Srpskoj zahvaljujući ponašanju rukovodstva partije iz Sarajeva i izgleda da im je cilj da se ugasi i u Brčkom.

Izvor: Faktor.ba

Saopštenje SDP-a BiH

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine nije potpisala i neće potpisati bilo kakav koalicioni sporazum sa SDA.

Našim Statutom, donošenje odluka o koalicijama u nadležnosti je Glavnog odbora SDP BiH, tako da nikakav potpis čelnika SDP-ove oganizacije u Brčko Distriktu ne obavezuje SDP BiH.

Doduše, ovakav jednostran akt proizvodi posljedice za onoga ko je mimo odluke organa SDP odlučio da krene u jednu takvu avanturu, bez obzira o kome se radi.

Ni u kojem slučaju SDP neće pristati na saradnju sa SDA i njenim satelitima, jer je SDA upravo jedna od najzaslužnijih stranaka za totalnu devastaciju Brčko Distrikta, ali i ostatka Bosne i Hercegovine. SDA ne može predstavljati nikakvu politiku napretka, bez obzira na izborni rezultat.

Svi, eventualno, slični potezi pojedinaca iz SDP-a će biti  sankcionirani od strane organa partije, te nikome neće biti dozvoljeno da se igra sa ugledom SDP BiH zbog svojih ličnih interesa.

Saopštenje Gradskog odbora Naše stranke Brčko

Povodom samovoljnog čina predsjednika SDP-a Brčko distrikta BiH Esada Atića kojim je mimo dogovora sa koalicionim partnerom Našom strankom, potpisao sporazum o formiranju većine sa SDA, SBiH i Alijom Denjagićem, želimo obavijestiti javnost o našem dubokom neslaganju i neprihvatanju ovakvog sporazuma.

Mi u Našoj stranci smo protiv koaliranja sa SDA kao nacionalnom strankom u kojoj vidimo najvećeg i najodgovornijeg krivca opšteg lošeg stanja u Brčko distriktu BiH.

Takođe smatramo da je Esad Atić zloupotrijebio funkciju predsjednika SDP-a Brčko distrikta BiH te na ovaj način načinio nesagledivu štetu SDP-u i ljevici u cjelini u Brčkom. Vodeći se ličnim interesima zanemario je osnove na kome smo formirali koaliciju „BH Blok – SDP BiH i Naša stranka BiH“, izigrao povjerenje glasača, građana Brčko distrikta BiH i naše povjerenje.

Ono što nas ohrabruje je činjenica da ovo nije stav članstva SDP-a i ljudi koji su mjesec dana zajedno sa nama borili se za drugačije i bolje Brčko, te da ideja na kojoj smo zasnovali koaliciju će opstati.

Mi u Našoj stranci Brčko, bez obzira na sve, ćemo nastaviti raditi na principima na kojima su naše kolege u Sarajevu učinile promjenu od istorijske važnosti za sve građane Bosne i Hercegovine, jer samo tako Brčko može postati bolje mjesto za život.

Dogovor oko učešća u novoj vlasti Brčko distrikta BiH

Zahvalnica SBB-a (19. novembar)

SBB Organizacija za Brčko distrikt BiH upućuje zahvalnost svim biračima koji su na proteklim Lokalnim izborima svoj glas dali kandidatima Saveza za bolju budućnost.

 • Poštovane građanke i građani Brčko distrikta, hvala Vam sto ste glasali po svojoj svijesti i savjesti. Hvala Vam na glasovima koji su odraz slobodnog razmišljanja i istinske želje za promjenom jer niste podlegli kupovini glasova, ucjenama i lažnim obećanjima. Hvala Vam što ste glasali kao slobodni ljudi za listu čestitih i principijelnih kandidata SBB. Mi ćemo ukazano povjerenje opravdati sa istinskim zalaganjem za bolji život svakog stanovnika Brčko distrikta. Bez obzira kako će teći postizborni proces formiranja nove vlasti u Brčko distriktu BIH, SBB će ostati dosljedan svojim principima i borbi za bolju budućnost uz insistiranje za uvođenjem više odgovornosti u politiku. Građani Brčko distrikta BiH zaslužuju bolji život jer ste Vi birali bolje Brčko.

Saopštenje Ćazima Dačaja (18. novembar)

Ćazim Dačaj, kandidat na Lokalnim izborima u Brčko distriktu BiH ispred albanske nacionalne manjine uputio je saopštenje za javnost.

 • Obavještavam i saopštavam javnost zbog toga što postoje veliki, osnovani i mnogi razlozi da se ponovi brojanje u Brčko Distriktu.
 1. Prvi razlog za ponavljanje brojanja su događaji prije izbora gdje su pokušane pripreme za kupovinu i krađu glasova zbog čega je osumnjičeno 10 lica a 9 ih je zatvoreno.
 2. Drugi razlog za ponavljanje brojanja je taj što se 15.11.2020. za vrijeme Izbora desilo nekoliko incidenata zbog pokušaja kupovine i krađe Izbora gdje je intervenisala i policija.
 3. Treći razlog je izjava od strane predsjednice Izborne komisije gospođe Mrkonjić da postoje velike matematičke nelogičnosti kod upoređivanja broja onih koji su glasali, a njih je preko 37.000 i broja
  glasačkih listića kojih ima nešto više od 24.000. Dakle, o čemu bi mogla biti riječ vezano za ove matematičke nelogičnosti kod sređivanja izbornih rezultata. Ili su izvještaji sa biračkih mjesta falsifikovani ili su vreće sa glasačkim listićima ubacivane i mijenjane.
 4. Ja kao predstavnik Albanske nacionalne manjine izražavam zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa, zbog informacije koju je na jučerašnjoj pres konferenciji iznijela Izborna komisija. Zato smatram i tražim da brojanje glasačkih listića se ponovi i da to bude sprovedeno od strane OSCE-a i OHR-a, jer su članovi Izborne komisije postavljeni od strane stranaka koje kradu izbore i volju naroda. Tako tvrdim da bi ponovljeno brojanje bilo mnogo pravednije, jer ne bi postojala više mogućnost kupovine glasova, zato što oni koji su kupovali i plaćali glasove sve su pare već potrošili i nemaju više para da ponovo kupuju i plaćaju glasove. Ja se nadam da će Izbori biti poništeni.

Preliminarni i nepotpuni rezultati (17. novembar)

Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Štrkalj Mrkonjić je saopštila preliminarne i nepotpune rezultate Lokalnih izbora nakon 24.174 prebrojana važeća glasa.

Politički subjekti koji trenutno imaju više od 500 glasova:

Lista za nacionalne manjine

Prema podacima Izborne komisije nakon prebrojanih 24.174 važeća glasa, na listi za nacionalne manjine trenutno vodi Alija Denjagić sa 281, Mejra Šečić ima 167, Mensur Peljto 145, Milovan Vuković (SNSD) 129, Nedeljko Stanković i Ćazim Dačaj po 76 glasova. Otisku se obratio Peljto:

Saopštenje Naroda i Pravde

Politička organizacija Narod i Pravda Brčko distrikta BiH izražava zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa zbog informacija koje je na današnjoj press-konferenciji iznijela Izborna komisija Brčko distrikta BiH.

Naime, razlika između broja osoba koje su glasale i koje su unesene u bazu podataka je čak 12.859 glasača odnosno 34% ukupnog boja glasača koji su izašli na izbore.

Ova činjenica nedvosmisleno ukazuje na moguće pokušaje prekrajanja rezultata i izborni inžinjering od strane brojačke mašinerije pojedinih političkih subjekata.

Molimo sve aktere u izbornom procesu da se hitno uključe u provjeru predmetnih navoda Izborne komisije Brčko distrikta BiH kako bi se ispoštovala stvarna volja naroda.

Pozivamo nadležne institucije da pravovremeno utvrde propuste, spriječe izborne malverzacije i adekvatno sankcionišu evidentirane aktere. Izborna komisija Brčko distrikta BiH također je uputila zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za ponovno prebrojavanje, ali još nisu dobili naredbu da to urade.

Po rezultatima koje smo dobili s terena, a koji se procentualno podudaraju s trendom do sada prebrojanih i objavljenih rezultata CiK-a, izvjesno je da je Narod i Pravda Brčko distrikta BiH osvojila 3 mandata. Značajne izmjene ovog rezultata zasigurno će otvoriti vrata sumnje u njegovo prekrajanje nezakonitim sredstvima.

Supervizor: Glasanje je završeno, slijedi potvrđivanje rezultata dok se rad na reformama nastavlja (16. novembar)

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, pohvalio je Izbornu komisiju Distrikta, članove biračkih odbora te građanke i građane Brčko Distrikta za neometan i siguran tok izbora u nedjelju, posebno imajući u vidu otežane okolnosti zbog pandemije covida-19.

 • Glasači u Brčkom su rekli svoje. Sljedeći korak je potvrđivanje glasova koje treba biti okončano do 15. decembra. Nakon toga, na izabranim zvaničnicima je da održe inauguralnu sjednicu Skupštine prije isteka godine. Ne smije se gubiti vrijeme kada je u pitanju napredak u reformskom procesu. To je službena dužnost svakog izabranog zvaničnika u Distriktu – dodao je supervizor Scanlan.

Supervizor je na dan izbora posjetio Izbornu komisiju Distrikta, glasačka mjesta u Bukviku, Brki i Gornjem Zoviku, kao i mjesta za glasanje na nepotvrđenim-kovertiranim listićima u samom gradu.

Na sastanku sa šefom Policije Goranom Pisićem, supervizor je obaviješten da će istrage navoda o izbornim prevarama i dalje biti prioritet.

Supervizor se također sastao sa direktorom „Puteva Brčko“ Vladom Jevtićem i šefom Odjela za komunalne poslove Vlade Brčko Distrikta Zoranom Bulatovićem.

Razgovarali su o napretku u vezi sa infrastrukturnim projektima i pripremi zakonodavnih akata dok traje period tehničkog mandata.

Prvi preliminarni i nepotpuni rezultati

Medijima se obratila predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Štrkalj Mrkonjić, koja je saopštila prve preliminarne i nepotpune rezultate Lokalnih izbora.

Kadrić najavio kandidaturu za gradonačelnika (15. novembar)

Prema nepotpunim i nezvaničnim rezultatima Lokalnih izbora u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, vodi Stranka demokratske akcije (SDA), potvrdio je njen predsjednik i nosilac liste Esed Kadrić u specijalnoj emisiji Otiska koja je emitovana za izbornu noć, istakavši da ukupno očekuju oko 6.000 glasova što bi, prema njegovim riječima, bilo dovoljno za pet mandata u brčanskoj Skupštini. Ovim putem je najavio i kandidaturu za gradonačelnika.

Izlaznost 46,40%

Izlaznost na Lokalnim izborima u Brčko distriktu BiH iznosi 46,40% (37.762 birača), podaci su lokalne Izborne komisije.

Specijalna emisija

Otisak.ba je na svojoj facebook stranici za izbornu noć uživo emitirao specijalnu emisiju povodom Lokalnih izbora u Brčko distriktu BiH.

Odaziv birača u 16 sati

Odaziv birača za glasanje na Lokalnim izborima u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine u 16 sati bio je 35,91%. Medijima se obratila predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta BiH Andrea Štrkalj Mrkonjić.

Izborne nepravilnosti

Portparolka Policije Brčko distrikta BiH Dževida Hukičević u izjavi za medije govorila je o prijavama za izborne nepravilnosti.

Do 11 sati na birališta izašla 13.703 glasača

Na 142 redovna biračka mjesta u Brčko distriktu BiH do 11 sati izašla su 13.703 glasača, kazala je u izjavi za medije predsjednica brčanske Izborne komisije Andrea Štrkalj Mrkonjić.

Otvorena sva biračka mjesta

Prema podacima od strane predsjednika biračkih odbora i Policije, otvorena su sva biračka mjesta za Lokalne izbore u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

Tim povodom medijima se u 8:30 sati obratila predsjednica Izborne komisije.

--