More

  Ljubojević vs. Denjagić: Energična rasprava oko amandmana na Zakon o nacionalnim manjinama

  - Advertisement -
  - Advertisement -
  Autor teksta: Adis Mujdanović

  Danas se na redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odvijala energična rasprava oko amandmana na Zakon o nacionalnim manjinama između Lidije Ljubojević i Alije Denjagića.

  • Ključna stvar, podržana većinom glasova zastupnika jeste amandman kojim se precizira da nikom, ko se u najmanje posljednjih pet godina nije izjašnjavao kao pripadnik određene manjine, takav status ne može priznati, odnosno ne može ga mijenjati iz godine u godinu – kazala je u izjavi za medije Ljubojević, koja je bila predlagačica amandmana.

  Ona je mandat u Skupštini dobila putem liste za nacionalne manjine 2012. godine (Crnogorka), a 2016. godine je do novog mandata došla sa “osnovne” liste Srpske demokratske stranke (SDS), također kao Crnogorka.

  Denjagić: “Udar na zakonodavstvo BiH”

  Zakon o nacionalnim manjinama BDBiH usvojen je u drugom čitanju sa tri amandmana.

  • Aktivno sam učestvovao u trogodišnjoj pripremi ovog zakona. Nije u redu da se na dan sjednice donose amandmani i bez detaljnije analize prihvataju, jer nisu u skladu ni sa Zakonom o nacionalnim manjinama BiH. Usvojeni amandman je direktni udar na zakonodavstvo BiH, jer krovnim zakonom se precizira da u našoj državi postoji 17 manjina i tri konstitutivna naroda i oni se izjašnjavaju onako kako žele, i nema nikakvog preciziranja, što se u Distriktu čini ovim amandmanom – izjavio je Denjagić, zastupnik turske nacionalne manjine.

  Šta donosi Zakon?

  Za pripadnike manjinskih etničkih grupa novi Zakon o nacionalnim manjinama obezbjeđuje niz prinadležnosti što, kako je u raspravi navedeno, nije bilo moguće ostvariti državnim zakonom koji je do sada primjenjivan u ovoj lokalnoj zajednici.

  Usvojenim Zakonom predviđena su formiranja vijeća i fonda za nacionalne manjine, iz koga bi se trebali finansirati projekti od interesa za njihove pripadnike.

  Zakonom je kao mogućnost predviđena i realizacija dopunske nastave u predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama BDBiH.

  U jednom od danas usvojenih amandmana se precizira da na području ove lokalne zajednice pripadnici manjine mogu tražiti zvaničnu korespodenciju na svom jeziku tek u slučaju da im pripada više od 30 posto stanovništva.

  Supervizor: Učinit će Distrikt boljim mjestom za sve građane

  Povodom usvajanja Zakona o pravima pripadnika nacionalnih manjina danas se oglasio supervizor za BDBiH Michael Scanlan.

  • Omogućit će veću uključenost i ravnopravno učešće manjina u životu Distrikta. U tom smislu će koristiti cjelokupnoj zajednici tako što će učiniti Distrikt boljim mjestom za sve građane – zaključio je on.
  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img