More

  Ljubojević: Liječenje osiguranika rješavati u Brčkom

  spot_imgspot_img

  Zbog velike potrebe i utroška sredstava, prema riječima šefice Službe za zdravstvenu zaštitu Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta Lidije Ljubojević, Fond će predložiti Javnoj zdravstvenoj ustanovi Zdravstveni centar Brčko, s obzirom na to da je renoviran jedan dio operativnih sala, čime su se stekli tehnički uslovi, da se liječenje osiguranika počne rješavati u Brčkom, a sve u korist građana, kojima bi na taj način bila dostupnija zdravstvena zaštita, prenose brčanski mediji.

  Za prvih šest mjeseci ove godine Fond je za liječenje svojih osiguranika van Brčko distrikta izdvojio tri i po miliona maraka, javlja Radio Brčko.

  Ljubojević je istakla da se najviše sredstava potrošilo za liječenje oboljelih od oftamoloških, kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

  “Uputićemo im zahtjev da se pokuša osposobiti sala za operativne zahvate iz oblasti oftamologije i neurohirurgije, ali i oblasti za koje oni procijene da mogu da se rade u Brčkom. Što se tiče kardiovaskularnih bolesti, vjerovatno postoji i kadrovski problem, ali mislimo da bi se, na način kako se rješava onkološki konzilij, eminentni stručnjaci mogli dovesti ovdje i za druge oblasti, kako bi operativne zahvate koje rade u svojim matičnim kućama radili i u našoj javnoj zdravstvenoj ustanovi”, pojasnila je Ljubojević.

  Prema njenim riječima, broj osiguranih lica je oko 74.000 i tu nema većih oscilacija iz godine u godinu, dok je, nažalost, broj korisnika što se tiče onkologije i oboljelih od karcinoma, kao i od kardiovaskularnih bolesti, u stalnom porastu, što izuskuje i veća sredstva za liječenje koje se osiguranicima mora omogućiti.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty three − = thirteen

  Čitano

  Povezani članci