More

  Ljubav ne poznaje granice ni prepreke

  Medina je iz Sarajeva, Ali je iz Burse, a ovo je njihova inspirativna priča...

  Većina paraplegičara u Bosni i Hercegovini često nailazi na mnogobrojne prepreke. Osim što se one ogledaju u obavljanju svakodnevnih obaveza, nije rijetko da osobe s ovom vrstom oštećenja nailaze i na nerazumijevanje okoline. Ipak, da su uz jaku volju i puno optimizma i ovakvi problemi premostivi, dokaz je mladi bračni par – Medina i Ali.

  Sarajka Medina Bašić (24)  bila je primorana prekinuti studije na Filozofskom fakultetu zbog zdravstvenih problema, ali ih namjerava nastaviti. Ono što posebno krasi ovu mladu ženu, kojoj je od rođenja dijagnosticirana hidrocefalija, velika je doza optimizma.

  „Uprkos hidrocefaliji koja me prati od rođenja, oduvijek sam sanjala o svojoj pozitivnoj budućnosti bez osvrtanja na eventualnu tamnu stranu. Iako sam se susretala s raznim preprekama tokom svog života, sigurno je bilo više razumijevanja i pozitivnih trenutaka u okviru moje svakodnevnice“, govori Bašić.

  Nakon upoznavanja Alija, koji je iz turskog grada Burse, Medinin život pošao je u potpuno novom smjeru.

  [Al Jazeera]
  „Čitajući vijesti na turskim portalima pronašla sam zanimljivu priču o Aliju iz Burse. Što sam više čitala o njemu, imala sam osjećaj da jednostavno čitam o sebi. Čitava njegova sudbina, koja je definitivno veoma slična mojoj, jer i Ali od rođenja ima dijagnosticiran hidrocefalus, privukla me je da o njemu još više istražujem, što je rezultiralo time da smo nakon nekog vremena stupili u kontakt. Iako je Ali iz Burse, a ja iz Sarajeva, daljina nas nije spriječila da se upoznamo i evo sada, prije nekoliko dana, zvanično stupimo u brak“, priča Bašić.

  Ljubav prema sportu

  Ali Erdogan je uspješan sportista kojeg paraplegija nije spriječila da živi svoj dječački san –  a to je, kaže, da se aktivno bavi sportom te da upozna djevojku koja je slična njemu.

  „Odmalena sam veliki zaljubljenik u sport. Paraplegija mi nije uspjela uskratiti moj san da postanem sportista, te sam tako nakon nekog vremena počeo da se bavim hrvanjem. Međutim, ono što sasvim sigurno za sebe mogu potvrditi je to da sam odmalena pun energije, pa je logičan slijed okolnosti da se nisam zadovoljio samo hrvanjem. Jedna od mojih velikih ljubavi je i boks, ali i teretana, koju veoma često posjećujem. Također, mogu istaći i to da sam u posljednjih pet godina postao još aktivniji, te sam stoga proširio broj sportskih disciplina kojima se bavim“, govori Erdogan.

  Ipak, ono što ističe s najviše osmijeha je prisjećanje na prvi kontakt s Medinom, koja je kasnije sa porodicom došla u Bursu da se upoznaju.

  „Dolazak Medine u Bursu za mene je bio veoma uzbudljiv događaj, jer sam oduvijek sanjao da upoznam nekoga ko je veoma sličan meni. Upoznavanjem Medine, ona je postala moj glavni prioritet. U Bursi, ali i u ostatku Republike Turske, mnogo je ljudi čulo za moju priču i mogu reći da sam, zbog svoje ljubavi prema sportu, relativno poznata osoba u turskim medijima. Međutim, sve je to ostalo po strani kada sam saznao da i Medina, kao i ja ima istu sudbinu, te od tog trenutka mogu reći da mi je postalo jasno da je to žena s kojom želim da provedem sve lijepe trenutke u svom životu“, naglašava Erdogan.

  Nakon vjenčanja u Sarajevu, Medina i Ali planiraju živjeti u Bursi. Na pitanje da li njihova pozitivna priča može poslužiti kao podsticaj onima koji se kroz život bore s problemima sličnim njihovim, Erdogan govori: „Mislim da smo nas dvoje dokazali da uz ljubav i jaku vjeru granice ne postoje. Sreća koju osjećam je mnogo veća u odnosu na problem koji me prati kroz moj život. Stoga, volio bih da naša priča stigne do što većeg broja ljudi, posebno onih koji na neki način dijele našu sudbinu. Bitno je da u glavi ne postoje barijere, a sve ostalo se može postići zajedničkim djelovanjem.“

  Medina i Ali uspješno su savladali i „geografsku prepreku“, a planiraju i veliku svadbu u Bursi, nakon manje svečanosti u krugu porodice u Sarajevu.

  Uz osmijehe i pozitivan stav, nadaju se da će njihov primjer doći do svih koji se bore s problemom paraplegije, ali i ostalim, kao pokazatelj da ljubav ruši sve prepreke.

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty six ÷ = 7