More

  Ljekari pomjeraju granice u Općoj bolnici u Brčkom: Urađena operacija implatacije totalne endoproteze kuka/FOTO

  - Advertisement -

  Ljekarski tim Odsjeka za ortopediju Bolnice JZU Zdravstveni centar Brčko je u petak (13.10.2023 godine) uspješno uradio operaciju implatacije totalne endoproteze kuka kod pacijenta mlađe životne dobi.

  -Za operaciju su obezbijeđene keramičke komponente proteze koje omogućavaju duže trajanje implantata i veći stepen fizičke aktivnosti tj. povratku svakodnevnim životnim aktivnostima. Do sada smo morali pacijente da šaljemo na stranu sada sve možemo obaviti u JZU- potvrdio je dr sci Đorđe Lazić, rukovodilac Bolnice.

  Za operaciju je također obezbijeđen lijek traneksamična kiselina koji znatno smanjuje gubitak krvi u postoperativnom periodu i također smanjuje potrebu za nadoknadom krvi.

  Operacija i rani postoperativni tok su protekli uredno, pacijent je vertikalizovan  i započet je rani rehabilitacioni tretman.

  Totalna endoproteza kuka (ugradnja umjetnog kuka) operativni zahvat tokom kojeg specijalist ortopedije uklanja oštećene dijelove zgloba kuka i zamjenjuje ih dijelovima koji su obično izgrađeni od metala i keramike.

  Ugradnja endoproteze kuka jedna je od najčešćih operacija moderne ortopedije.

  Moderna tehnologija izrade endoproteze i napredna operativna tehnika omogućava brz postoperativni oporavak i nestanak bolova koji su bili prisutni prije operacije.

  Tim koji je uključen u ovu uspješnu operaciju:

  Operativni zahvat izveo dr Velibor Cvijanović spec.ortopedske hirurgije i traumatologije uz asistenciju dr Mokeev Mihail spec. ortopedske hirurgije i traumatologije, dr Slaviša Kunarac spec. ortopedske hirurgije i traumatologije, dr Mitrović Slaven,

  Instrumentarke: Zagorka Lazarević i Dara Petrović, anestezija dr Ina Radović spec. anestezije i reanimacije i anestetičari: Žika  Begović i Senada Mehić.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ 60 =