More

  Ljekari HNK-a: Da nam bude bar približno kao drugim ljekarima

  Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona traže povećanje cijene rada; najavljuju opći štrajk ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u ponedjeljak su u centru Mostara održali mirnu protestnu šetnju insistirajući na povećanju cijene satnica rada i koeficijentima plata, te su najavili opšti štrajk ako se ne ispune njihovi zahtjevi, prenosi Otisak.ba.

  Pred Vladom HNK-a zviždale su stotine nezadovoljnih ljekara koji su organizovano autobusima došli u Mostar iz cijelog Kantona.

  Traže prava kao u drugim kantonima

  “Došla sam da dam podršku svojim kolegama i da kažem kako sam nezadovoljna svojim statusom, shvaćanjem u društvu, pogotovo onih koji su nadležni da promijene situaciju nas ljekara”, kazala je agenciji Anadolija Lejla Muhanović, specijalista radiolog iz Konjica, koja je došla sa kolegama iz Konjica i Jablanice.

  “Tražimo već ostvarena prava liječnika u drugim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine. Ništa ne krijemo, tražimo da i nama bude makar približno kao i ostalim liječnicima”, rekla je za medije predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona Kristina Bevanda.

  Kako je istakla, ljekari protestom žele da skrenu pažnju na ignorantski odnos kantonalnih vlasti prema njihovim zahtjevima.

  Marina Berberović, koja je član Upravnog odbora Sindikata, rekla je da su se doktori okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo stavom Vlade prema njima.

  Povećanje satnice s dvije na 2,6 KM

  “Mi već dugo vodimo s njima bitku da dobijemo svoj kolektivni ugovor, pregovore na kojima ćemo i dalje razgovarati o našem statusu. Nismo dobili ni taj prvi korak – otvaranje pregovora, pozivaju nas da sjednemo za stol sa svim drugim sindikatima, a znaju da to od početka nama nije prihvatljiva opcija. Tako da smo mi došli do prosvjeda, a idući korak je generalni štrajk i nećemo stati dok doktori ne dobiju svoj kolektivni ugovor”, poručila je Berberović.

  Ljekari su ranije najavili da će 19. marta stupiti u opšti štrajk.

  Traže povećanje satnice s trenutnih dvije na 2,6 konvertibilnih maraka te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe ljekara.

  U vrijeme štrajka, poručili su, primaće samo pacijente čiji je život ugrožen.

  Vlasti HNK-a pozvale su Sindikat doktora medicine i stomatologije na postizanje zajedničkog dogovora sa tri sindikata u zdravstvu u tom kantonu protiveći se pojedinačnim pregovorima.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = three