More

  Lijepa praznična slika Mostara: Komšijski odnosi najvažniji

  Bez obzira koji se praznik slavi, kaže Danica Marić, obavezno se međusobno posjećuju i daruju.

  - Advertisement -

  Piše: Đenana Kaminić

  U domu porodice Marić, vlada pravo praznično raspoloženje. Vrata porodične kuće otvorila nam je Danica.

  Dom u kojem živi s dvoje djece, pažljivo je ukrasila kako bi sve odisalo toplom atmosferom. Božić se kod njih, priča nam, slavi na poseban i svečan način sa dosta sačuvanih tradicionalnih običaja, koji su oduvijek davali dozu čarolije Božiću.

  Sa pripremama za porodično okupljanje i proslavu Božića, Danica je već davno počela.

  “Sve ja pripremim prije na 15 dana, kupim vino, pivo, pun je podrum svega, osušim meso, jer imam sušaru, pa peku se kolači, donosi se voće, spremaš darove, suše se smokve, pripremaju orasi”, kazala nam je.

  Paljenje badnjaka, običaj je koji je nekada bio neizostavan, no on se gubi nestankom ognjišta u kući, kaže Danica. Međutim badnjak je bogat raznim običajima poput unošenja slame u kuću, svečanog uređenja stola, pripreme božićne hrane i odlaska na svetu misu polnoćku.

  “A sutradan zna se gdje će se svića žeći, na primjer u mene će na Božić uveče, u sestre na Božić ujutro, imaš negdje i na tri mjesta se ide, ali mi na dva mjesta idemo, i tu uvijek bude malo više cirkusa smijeha i veselja”, pojasnila je Danica Marić.

  Ono što posebno ističe, i na što je ponosna jesu komšijski odnosi, koji se posebno njeguju za vrijeme praznika. Bez obzira koji se praznik slavi, kaže, obavezno se međusobno posjećuju i daruju.

  “Imam komšiju koji svaki Bajram dolazi donosi bamije svim komšijama, pred svaku kuću dođe i počasti, i tamo se čuje veselje, odemo mi, slažemo se, na pravoslavni Božić isto tako jer smo mi dobro vezani”, ispričala je Marić.

  Već dvadeset godina bavi se izradom božićnih jaslica, a više od stotinu mostarskih porodica u svom domu ima jaslice koje je upravo ona izradila. Pravi ih od autentičnog materijala koji skuplja tokom cijele godine.

  “Isus se rodio na slamici u štalici, tako da sam jaslice počela praviti, i puno toga sam napravila za crkve, za Međugorje, za našu Crkvu, Njemačka, Češka , Slovenija, a mislim da ih ima i u Americi”, navela je.

  Iako ima pune ruke posla, sve to je ispunjava, a uz duhovnu pripremu za Božić ,i vanjska priprema je uvijek imala svoje mjesto u tradiciji, priča nam Danica.

  Pa dok ima dobre volje, kaže, bit će i običaja.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty six − = 23