Lavrov: Rusija u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH

  Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog sporazuma. U potpunosti podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, kao i ustavna ovlaštenja dva entiteta i jednakost triju konstitutivnih naroda u BiH. U našem interesu je da se rezultati izbora, koji će se uskoro održati u BiH, zasnivaju na tim principima, rekao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergey Lavrov danas u Sarajevu.

  [AA]

  Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije, nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa bh. kolegom Igorom Crnadkom, naglasio je da njegova zemlja u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i njeno unutrašnje uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

  Lavrov je istakao da je danas imao jako sadržajan sastanak u Predsjedništvu BiH, a potom još detaljniji razgovor sa kolegom Crnadkom.

  - Reklama -

  „Rusija polazi od bezalternativnosti Dejtonskog sporazuma. U potpunosti podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, kao i ustavna ovlaštenja dva entiteta i jednakost triju konstitutivnih naroda u BiH. U našem interesu je da se rezultati izbora, koji će se uskoro održati u BiH, zasnivaju na tim principima. To će doprinijeti konsolidaciji BiH oko tih principa. Smatram da će to biti veliki doprinos daljoj konsolidaciji odnosa i boljem životu u BiH“, naglasio je Lavrov.

  Dodao je da izuzetno cijeni ono što mu je danas u Predsjedništvu i u Ministarstvu vanjskih poslova BiH potvrđeno, a to je zainteresovanost da se ojača saradnja dvije zemlje.

  „Robna razmjena dvije zemlje je u stalnom porastu, a ta tendencija se povećava zahvaljujući stalnom porastu izvoza voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u Rusku Federaciju. Realizuju se veliki investicioni projekti ruskih kompanija. Ove godine Rusija i BiH obilježavaju 40 godina saradnje. Nastavljamo naše isporuke gasa BiH bez bilo kakvih problema i Gazprom sarađuje sa BiH na osnovu dva ugovora, jednog sa Republikom Srpskom i drugog sa Federacijom BiH. Naglašavam aktivan rad mješovite komisije za vanjskotrgovinsku razmjenu, jer to stvara dodatne uslove za poboljšanje saradnje“, kazao je Lavrov.

  Šef ruske diplomatije smatra da je važno očuvati i tradicionalno dobre veze u kulturi i humanitarnoj oblasti. Istakao je da će Rusija nastaviti sa praksom dodjeljivanja stipendija državljanima BiH koji žele da studiraju na ruskim univerzitetima.

  Lavrov je izrazio zadovoljstvo što BiH i Rusija sarađuju na polju rada i zapošljavanja te zbog toga što je pri kraju izrada dokumenata na izbjegavanju duplog oporezivanja, saradnji u oblasti kulture i u naučno-tehničkoj oblasti. Dodao je da će se dvije zemlje ubuduće konsultovati oko međunarodnih pitanja, kao što su evropske integracije i uključivanje u NATO savez.

  „Predviđene su konsultacije i o svim pitanjima o dešavanjima u Jugoistočnoj Evropi, prije svega, na Balkanu. Imamo slične stavove o neophodnosti da se poštuju principi na kojima se zasniva rezolucija 1244. Pozdravljamo direktan dijalog između Beograda i Prištine, ali je najvažnije da ono o čemu se dogovore bude zaista realizovano. Saglasili smo se da svi spoljni igrači na Balkanu ne trebaju da stvaraju bilo kakvo konfrnotirajuću situaciju i da bilo kod od njih ne može da smatra da može dirigovati situacijom na Balkanu, a da je ostalima zabranjeno. Naša zemlja uvijek je sarađivala i sa Evropskom unijom i sa Sjedinjenim Američkim Državama po svim pitanjima na ovim prostorima, između ostalog, i u usaglašavanju Dejtonskog sporazuma i ne vidim razloga da bi se tu nešto mijenjalo“, rekao je Lavrov.

  Kada je riječ o predstojećim izborima u BiH, koji će biti održani 7. oktobra, Lavrov je iznio jasan stav Rusije:

  „Imamo svoje favorite, a to su ljudi koji dobiju povjerenje bh. građana. Nikada nikome ne preporučujemo za koga da glasa kada se radi o izborima u drugim zemljama. Opet ćemo poštovati izbor građana BiH i sarađivaćemo sa onima koji dobiju njihovo povjerenje.“

  Nakon sastanka u MInistarstvu vanjskih poslova BiH, Crnadak i Lavrov potpisali su Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2019/2020.

  Lavrov se na početku zvanične posjete BiH sastao sa članovima Predsjedništva BiH. Susretu su prisustvovali predsjedavajući Bakir Izetbegović te članovi Mladen Ivanić i Dragan Čović.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  57 − fifty one =