More

  Lagumdžija o preletu američkih bombardera iznad Bosne i Hercegovine: Poruka da ne može biti jasnija

  Ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija je među onima koji smatraju da za sutra najavljeni niski prelet dva američka bombardera predstavlja političku poruku.

  Svjetske sile, a Sjedinjene Američke Države su svjetska sila broj jedan, nerijetko stavove iskazuju sa simboličnim porukama koje mogu imati implikacije u stvarnosti. SAD su se takvim porukama služile i u posredovanju pregovora za postizanje mira.

  Pregovori u Camp Davidu i Daytonu

  Tokom pregovora između Izraela i Egipta u odmaralištu američkog predsjednika Camp David krajem 70-ih godina, tadašnji predsjednik SAD-a Jimmy Carter je delegaciju dvije države odveo u Gettysburg, jedno od najkrvavijih ratišta Američkog građanskog rata na kojem je život izgubilo više od 50.000 ljudi. Carter je tokom posjete objema delegacijama poručio da će doživjeti Gettysburg ako ne prihvate ponuđeni sporazum.

  Psihološki utjecaj suptilnim porukama tokom pregovora nije izostao ni u pregovorima u bazi američkog vojnog zrakoplovstva “Wright-Patterson” u gradu Dayton za okončanje posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Izbor same lokacije pregovora bila je poruka pregovaračima iz Bosne i Hercegovine, Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske.

  Američki glavni posrednik i tvorac Dejtonskog mirovnog sporazuma Richard Holbrook je u knjizi posvećenoj ovom sporazumu “Završiti rat (To End a War)” istakao da je predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću i predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću priređena večera ispod krila bombardera B-2, što je bila još jedna poruka državama koje su pregovarale.

  “Poruka da ne može biti jasnija”

  Lagumdžija, koja je bivši ministar vanjskih poslova i koji je vrlo dobar poznavatelj američke unutrašnje i vanjske politike, u izjavi za Klix.ba je naveo da je saglasan da najavljeni prelet dva američka bombardera B-1B Lancer iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova predstavlja političku poruku.

  “To je poruka Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji. To je poruka onima koji bi uvozili nestabilnost i narušavali prosperitet cijele regije”, ukazao je.

  Napomenuo je da je niski prelet bombardera, koji po komadu koštaju čak 317 miliona dolara, dio zajedničkih vježbi taktičkih snaga sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OS BiH). Istakao je da se time vježba eventualna reakcija na ugrožavanje mirovnog sporazuma i destabilizacije regije.

  Konstatovao je da je važno izdvojiti to da ovo slijedi poruke američkog predsjednika Joea Bidena i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena upućenih Bosni i Hercegovini.

  “Ovo je simboličan i konkretan gest trajne veze između Bosne i Hercegovine i SAD-a kao zemlje koja je donijela mir. Ovo je poruka američkih zvaničnika da su posvećeni zajedničkim vrijednostima i ciljevima naroda Bosne i Hercegovine koji su određeni referendumom o nezavisnosti, a koje su potvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom”, konstatovao je Lagumdžija.

  Mišljenja je da je ovo poruka da su SAD neophodna karika, tj. uslov za mirnu, sigurnu i prosperitetnu budućnost ne samo Bosne i Hercegovine, nego i regije.

  Pitali smo ga zašto se baš sada upućuje ovakva poruka, da li Amerikanci uočavaju nešto što mi ne uočavamo.

  “Sami ste prijenili moj intervju za list Washington Times. To vam sve govori”, odgovorio je.

  Podsjećamo, u tom intervjuu je izjavio da je ruski utjecaj na Balkanu postao mnogo prisutniji.

  Prema Lagumdžijinim riječima, niski prelet aviona je poruka koja ne može biti jasnija.

  “Kada bi u Miljacku mogao ući nosač aviona, sigurno je da bi ušao, ali s avionima je identična poruka”, zaključio je.

  Ambasada SAD-a je ranije danas saopćila da prelet aviona predstavlja znak partnerstva između dvije države.

  Klix.ba//Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  80 ÷ = eight