More

  Kuda plovi Dodikov brod: U RS-u smanjene plaće, a povećani troškovi života

  Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 posto BDP-a, dosta je veća nego u Federaciji. Javni dug po glavi stanovnika je za 60 posto veći nego u Federaciji

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Loša ekonomska situacija u bh. entitetu RS održava se i na primanja građana koji iz mjeseca u mjesec imaju smanjenu kupovnu moć.

  Ono na šta su upozoravali analitičari, predstavnici međunarodne zajednice, ali i opozicija u RS-u potvrđeno je i podacima Zavoda za statistiku RS-a.

  – Prosječna neto plaća u RS-u u septembru ove godine je iznosila 830 KM i u odnosu na august realno je manja za 0,6 posto, dok su istovremeno cijene u prosjeku veće za 0,3 posto, a na godišnjem nivou i za 0,6 posto – poručili su iz ovog zavoda.

  Istovremeno, mala grupa sretnika ima iznadprosječna primanja. U to ne uključujemo političku elitu koja se odavno pobrinula za sebe, već zaposlene u području finansijske i djelatnosti osiguranja gdje je prosječna plaća 1.305 KM. Najniža prosječna plaća je pak u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, svega 543 KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku

  Dok plaće padaju u većini sektora, a cijene nekontrolirano rastu, isprazno zvuče najave predsjednika RS-a Milorada Dodika o vojnoj neutralnosti RS-a i raznim referendumima. U proteklim godinama Dodik je najavljivao investicije iz Rusije, Kine, Poljske, Mađarske, Njemačke, Austrije i mnogih drugih zemalja ali je sve ostalo na praznim obećanjima.

  Umjesto toga, statistika je neumoljiva. U prošloj godini su direktna strana ulaganja u BiH iznosila 536,3 miliona KM, a u Federaciju BiH je investirano čak 484,6 miliona KM. U RS je tokom cijele godine iz inostranstva investirano tek nešto više od 50 miliona KM.

  Tu nije kraj problemima za RS. Od pet milijardi duga u RS-u za jednu godinu milijarda dospijeva na naplatu. Zaduženost je blizu zakonskog limita od 60 posto BDP-a, dosta je veća nego u Federaciji. Javni dug po glavi stanovnika je za 60 posto veći nego u Federaciji. Učešće duga je oko 58 posto u BDP-a u Federaciji ispod 35 posto.

  Ove podatke iznijela je Jelena Trivić, predsjednica PDP-ovog Programskog savjeta za ekonomiju, upozoravajući Vladu RS-a na pogubnost politike koju vodi.

  Iako konstantno kreiranje političke krize od strane Dodika zasigurno šteti imidžu čitave BiH, jasno je da se posljedice njegovih poteza najviše osjete u RS-u. Referendumi, kako onaj održani tako i oni najavljeni, prepreka su potencijalnim stranim investitorima, a nisu ih previše ohrabrile ni sankcije SAD-a Miloradu Dodiku.

  Potvrdio je to svojevremeno šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je poručio da Dodik poticanjem kriza tjera investitore od ulaganja u BiH. Svoju tvrdnju je ilustrirao podatkom da je jedna njemačka kompanija zbog političkih napetosti oko neustavnog referenduma odustala od investiranja u RS, gdje je trebala otvoriti tvornicu sa 500 radnih mjesta. Umjesto RS-a, investirali su u Srbiji. Na destimulirajuće djelovanje referenduma po strane investitore je upozorila i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

  Da li će Dodik poslušati dobronamjerna upozorenja te podatke institucija tog bh. entiteta, ili će pak nastaviti sa destabilizirajućim potezima koji najviše štete nanose upravo RS-u, ostaje da se vidi. Za sada je očigledno da se odlučio za drugu opciju te da građani RS-a mogu očekivati daljnji pad standarda života, odnosno niže plaće a veće cijene osnovnih proizvoda.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × = thirty five