More

  Krsmanović: Dodik stvara preduvjete za ostvarivanje separatističkih ciljeva

  Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a bi, nakon izmjena 2016. godine, prema saznanjima Faktora, uskoro trebao pretrpjeti još jednu izmjenu, koja bi podrazumijevala mogućnost organiziranja i regrutacije rezervne policije.

  - Advertisement -

  Zastupnik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Zdravko Krsmanović kazao je u razgovoru za Faktor.ba da predsjednik ovog entiteta stvara preduvjete za ostvarivanje separatističkih ciljeva, prenosi Otisak.ba.

  Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a bi, nakon izmjena 2016. godine, prema saznanjima Faktora, uskoro trebao pretrpjeti još jednu izmjenu, koja bi podrazumijevala mogućnost organiziranja i regrutacije rezervne policije.

  “Mislim da je u opciji da se ponovo aktivira rezervni sastav policije. Mislim da se na tome već radi, iako to još nije zvanično. Mislim da je sve ovo što se do sada radilo upravo militarizacija policije. Od nabavke naoružanja pa svega ostalog što se provodi jeste zapravo projekat i demonstracija sile, zastrašivanje političkih neistomišljenika te pozicioniranje režima”, rekao je Krsmanović.

  ‘Jačati kapacitete u borbi protiv terorizma’

  Mogućnost aktiviranja rezervnog sastava je Dodik najavio još 17. marta 2016. godine, kazavši da je potrebno “jačati kapacitete u borbi protiv terorizma” te, s tim u vezi, uvesti i rezervni sastav policije “kako bi se moglo što efikasnije odgovoriti sigurnosnim izazovima”.

  Planove o formiranju rezervnog sastava je dan nakon Dodika potvrdio i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač, pojasnivši da će u njega biti uključen dio policajaca u penziji, ali i “jedan dio mlađih ljudi”.

  Izostanak reakcije međunarodne zajednice

  Krsmanovića zabrinjava izostanak reakcije međunarodne zajednice.

  “Dodik je na crnoj listi SAD-a (Sjedinjene Američke Države) zbog antidejtonskog djelovanja i njegovi projekti, crtanje granica za novinare Deutsche Wellea, je, što svaki normalan čovjek zna, stvaranje preduvjeta za ostvarivanje separatističkih ciljeva koji se mogu realizirati samo silom. Prema tome, ove stvari ne treba uopće shvatiti neozbiljno. One su dosta ozbiljne, njima treba tako i prići i mene čudi da Vijeće za implementaciju mira ne reagira na takve poteze. Nije uobičajeno da se u Bosni i Hercegovini provode jednonacionalni referendumi, da se dolazi u poziciju da maltene negirate državu, a sada se kandidirate za njenog predsjednika. Sada dolazite u poziciju da se otvoreno vrši militarizacija policije pred očima ljudi”, izjavio je on.

  Izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, kao i masovno naoružavanje i rast broja policijskih službenika, pravdaju se borbom protiv terorizma i ekstremizma, iako nivo opasnosti kojeg prezentiraju zvaničnici iz RS-a nema pokriće u stvarnim dešavanjima u BiH, zaključuje Faktor.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceFaktor.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  fifty eight − 53 =