More

  Kršenje Statuta u organima javne uprave Brčko distrikta

  "U pojedinim institucijama se dešava da na štetu jednog od tri naroda imamo apsolutno daleko manji broj uposlenih od onog koji je Statutom predviđen", kazao je Tomislav Stjepanović u izjavi medijima.

  - Advertisement -

  Nakon što je na 10. redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Tomislav Stjepanović zatražio od gradonačelnika i predstavnika odjela i institucija Vlade Distrikta da se izjasne o poštivanju Statuta ove lokalne zajednice u vezi zapošljavanja u organima javne uprave, na današnjem drugom nastavku 13. redovne sjednice dobio je podatke koje je izložio Srđan Blažić, šef Odjela za stručne i administrativne poslove.

  Prema izloženim podacima, očigledno je da se krši Statut, što je za Stjepanovića poražavajuća činjenica.

  “U pojedinim institucijama se dešava da na štetu jednog od tri naroda imamo apsolutno daleko manji broj uposlenih od onog koji je Statutom predviđen”, kazao je on u izjavi medijima.

  U Odjelu za komunalne poslove nema Hrvata

  Kao primjere Stjepanović je naveo: Odjel za obrazovanje [Hrvata oko 11%, Bošnjaka 46%, Srba 38%], Odjel za prostorno planiranje i imovinsko-pravne odnose [Bošnjaka 30%, Hrvata 10%, Srba 58%], Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja [Hrvata 14%…].

  Kao najdrastičniji primjer kršenja Statuta na štetu Hrvata naveo je Odjel za komunalne poslove, gdje nije zaposlen nijedan Hrvat.

  U Odjelu za javne poslove zaposleno je samo 8,5% Hrvata, kao i u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom, a u Kancelariji za reviziju javne uprave i institucija 7,7%.

  Od ukupno 127 rukovodećih pozicija u javnoj upravi, Hrvati su samo na 19 pozicija [oko 13%].

  Kazniti osobe koje krše Statut

  “Ne možemo vjerovati da i poslije 17 godina postojanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine sebi možemo dozvoliti ovako kršenje Statuta. Pozivam institucije da kazne osobe koje krše Statut. Naš Statut je rekao da je pravobranitelj zadužen da podnosi prijedloge za rješavanje ovakvih situacija. Mislim da je krajnje vrijeme da se uozbiljimo. Da Brčko distrikt kao posebna jedinica lokalne samouprave napokon postane ono što bi trebao da bude, a to je multietnična zajednica u kojoj svi konstitutivni narodi i ostali imaju pravo na posao, život, kapitalne projekte. Bojim se da više nemamo vremena da pričamo o nekom suglasju. Prvo moramo poštivati jedni druge da bi imali mogućnosti na ovim prostorima razvijati Brčko distrikt”, izjavio je Stjepanović.

  Stjepanović: Ne smijemo dozvoliti debalans na štetu bilo kojeg naroda

  Na pitanje novinara o dovoljnom broju Hrvata iz Distrikta za zapošljavanje u javnoj upravi, on je odgovorio:

  “I od strane Bošnjaka i Srba upošljavaju se ljudi iz drugih sredina. Hrvati se prozivaju u smislu ‘vas je malo’, a nas nije malo. Prema popisu stanovništva, Hrvata u Brčko distriktu ima preko 20%. Temeljem toga je i njihovo pravo da budu zastupljeni u organima javne uprave sa tim postotkom. Svi mi znamo da nas je bilo daleko više prije rata. Rat je učinio svoje. Ali jednako tako ne smijemo nijemo pratiti ova događanja. Ne smije dozvoliti debalans na štetu bilo kojeg naroda. Meni je žalosna činjenica što se predstavnici drugih naroda ne zanimaju za ovo pitanje, nego se funkcionira po principu ‘ako je mom narodu dobro, dobro je i meni. Mislim da nije tako”, zaključio je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice.

  Novinar: Adis Mujdanović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  1. odlican govor za nekog ko nezna
   ajde nadji mi jednog hrvata koji hoce da radi posao na kojem je plata ispod 1000,00 km neto casticu ga jest da je malo hrvata ovde ostalo sto zbog politike sto zbog uslova zivota al je i cinjenica da nece bilo kakav posao da rade ne biraju

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  5 × = fifteen