More

  Krizni štab: Uvedena posebna ograničenja danima vikenda, skraćeni školski časovi

  Videoreporter: Kristian Bilić

  Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH danas je sagledao negativan trend rasta broja zaraženih korona virusom u Brčkom. S tim u vezi donešena je naredba kojom je zabranjeno kretanje osobama na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine od ponedeljka do četvrtka u vremenskom periodu od 24.00 do 5.00 časova, a od petka do nedelje u vremenskom periodu od 22.00 do 5.00 časova, saopšteno je iz Štaba.

  Rad ugostiteljkih objekata, sportskih kladionica, kockarnica i drugih priređivanja igara na sreću, kao i teretana, fitnes centara, škola sporta i rekreativne aktivnosti koje se obavljaju u zatvorenom prostoru ograničavaju se od ponedeljka do četvrtka u vremenskom periodu do 23.00 časa, a od petka do nedelje u vremenskom periodu do 21.00 čas.

  Naredba stupa na snagu od danas, a za ovakvim mjerama smo posegnuli kako bismo izbjegli da u Brčko dolaze ljudi iz drugih sredina gdje nije dozvoljen rad ovakvih objekata ili je skraćen. Cilj nam je zaštiti zdravlje stanovništa jer raste broj zaraženih, a na bolničkom liječenju je trenutno 35 pacijenta. Javna zdravstvena ustanova će, sa ovakvim trendom rasta, morati ponovo aktivirati zgradu ginekologije za smještaj kovid pacijenata.

  Gradonačelnik Brčko distrikta  BiH i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Esed Kadrić

  On je dodao da je donesena i naredba da se zabrani organizovano okupljanje sa muzikom uživo, di džejevima i slično u ugostiteljskim objektima te da se, ukoliko se utvrdi kršenje propisa i epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima, rad tog objekta zabrani do kraja radnog vremena tog radnog dana.

  Ovo je jedan vid pooštravanja mjera jer smo prošli vikend imali određene situacije koje su ukazivale na kršenje naredbi.

  Gradonačelnik Brčko distrikta  BiH i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Esed Kadrić

  Gradonačelnik je naglasio, govoreći o najnovijim odlukama koje se tiču funkcionisanja nastavnog procesa u Brčkom, da se naredbom Štaba skraćuje školski čas na 35 minuta u svim osnovnim i srednjim školama na području distrikta Brčko.

  Šef Odjeljenja i ja smo obavili raspravu sa svim direktorima osnovnih i srednjih škola i oni su prihvatili ovaj prijedlog, a odluku smo donijeli na prijedlog Kriznog štaba u zdravstvu. Ono što je značajno, a prije aktuelog širenja epidemije razmatrali smo kako nastavni proces učiniti što kvalitetnijim u smislu naknade izgubljenih časova. Aktivi osnovnih i srednjih škola su dali preporuku šefu Odjeljenja prije desetak dana da se nastava nadoknadi onako kako zakon u ovom trenutku propisuje, a to je da se može raditi subotom, ili da se na kraju školske godine u ljeto nadoknade časovi. Šef je u skladu sa tim preporukama već donio određene odluke međutim jutros smo svi skupa ponovo razgovarali u svjetlu novih događanja da se u ovom trenutku, na preporuku Kriznog štaba zdravstva, obustavi ta odluka zbog širenja pandemije i povećanja broja novozaraženih.

  Gradonačelnik Brčko distrikta  BiH i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Esed Kadrić

  On je napomenuo da je danas sa direktorima škola razmatrano više varijanti kako da se organizuje rad za odjeljenja koja su u izolaciji.

  Kako bi se razredima koji su u izolaciji omogućio neki vid nastave, donijećemo potrebne odluke u korist učenika i nastavnog procesa, sa ciljem da do kraja školske godine prođemo sa što manje negativnih posljedica.

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i komandant Štaba za zaštitu i spašavanje Esed Kadrić

  Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović govoreći o ranije donesenoj odluci da se propuštena nastava nadoknadi radom subotama naglasio je da je ova odluka bila donesena na prijedlog direktora osnovnih i srednjih škola.

  Epidemiološka situacija nam ne ide u prilog stoga ćwmo ovu odluku obustaviti. Ova odluka nije bila usmjerena protiv nekoga, nego je bila u interesu učenika, da bismo naoknadili izgubljenu nastavu i zaštitili i zakonito priveli školsku godinu kraju. Osnovni nam je cilj u obrazovanju znanje i zakonit rad škola odnosno obrazovnih ustanova.

  Šef Odjeljenja za obrazovanje Zoran Bulatović

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI