More

  Kriza u najvećem brčanskom javnom preduzeću

  U posljednje vrijeme otvorilo se niz pitanja u vezi sa ovim preduzećem, a sudeći prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Otisak, stanje je sve gore.

  Javno preduzeće [JP] Komunalno Brčko prolazi kroz krizu, što je zvanično potvrđeno i na sjednici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prije nekoliko mjeseci, koja je 7. juna usvojila Prijedlog mjera za otklanjanje problema u funkcioniranju po ranije usvojenom zaključku.

  U posljednje vrijeme otvorilo se niz pitanja u vezi sa ovim preduzećem, a sudeći prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Otisak, stanje je sve gore.

  Sve glasnije je javno pogovaranje da Komunalno Brčko po prvi put od svog osnivanja nije u mogućnosti u uobičajenom roku isplatiti plaće zaposlenicima, iako su one već smanjene, te je prinuđeno tražiti pomoć u vidu pozajmice od osnivača i drugih javnih preduzeća, tvrde izvori Otiska.

  “JP ‘Komunalno Brčko’ d.o.o. će i ovaj mjesec, kao i uvijek do sada, izvršiti isplatu zarađenih plata svim zaposlenicima uredno i na vrijeme. Činjenica je da naše preduzeće trenutno ima problema sa likvidnošću, a sve iz razloga povećane ulazne cijene električne energije, zbog čega su troškovi nabavke iste uvećani za 2,000.000 KM, a da istovremeno cijena prema našim potrošačima nije promijenjena”, odgovoreno je Otisku iz ovog preduzeća.

  Uklanjanje kontejnera i GPS uređaja sa vozila?

  Izvori Otiska navode da je po nalogu direktora Nermina Rejzovića izvršeno demontiranje [uklanjanje] GPS uređaja iz većine vozila ovog preduzeća, uključujući i službeno vozilo koje koristi direktor [Audi A4].

  “Demontiranje, odnosno uklanjanje GPS uređaja sa vozila JP ‘Komunalno Brčko’ d.o.o. nije izvršeno, ali po isteku sadašnje licence istu nećemo obnavljati, jer nam trenutna finansijska situacija to ne dozvoljava, zbog visokih troškova nabavke i održavanja”, odgovorili su.

  S druge strane, uklonjena je većina kontejnera sa javnih mjesta koji služe za odlaganje odjeće i obuće namijenjene ugroženom stanovništvu.

  “Kontejneri za prikupljanje odjeće sa lokacija Dom zdravlja, krug bivše kasarne i Bijeljinska cesta su uklonjeni po nalogu rukovodstva za preispitivanje Sistema upravljanja okolinom, prvenstveno iz razloga smanjenog interesovanja korisnika rabljene odjeće i obuće, te gomilanja istih u skladištima Preduzeća. Napominjemo da je još uvijek omogućeno građanima da na lokaciji kod Gradskog parka vrše odlaganje korištene odjeće i obuće u namjenski izrađeni kontejner”, navedeno je u odgovoru iz Komunalnog.

  Psi lutalice na ulicama

  Kako Otisak nezvanično saznaje, Azil za napuštene pse kojim rukovodi ovo preduzeće već uveliko je “pretrpan” psima lutalicama iznad svih normativnih kapaciteta, zbog nepostojanja dogovora između Komunalnog i Vlade Brčko distrikta, te se praktično psi lutalice više i ne uklanjaju sa ulica, o čemu smo pisali u više navrata.

  “Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja koji djeluje u okviru JP Komunalno Brčko obustavio je svoje redovne aktivnosti na terenu na uklanjanju pasa lutalica sa javnih površina, o čemu smo uredno pisanim putem obavijestili i nadležni odjel, kao i samog gradonačelnika, i to u nekoliko navrata.

  Naime, posljednja trijaža pasa u Azilu je provedena u septembru mjesecu 2016. i ista je bila propraćena od strane javnosti, s obzirom na to da je došlo do blokiranja aktivnosti usljed izraženog nezadovoljstva stanovništva mjesne zajednice u kojoj se vršio ukop lešina.

  Vlada Brčko distrikta BiH dužna je odrediti lokaciju za stočnu jamu shodno postojećoj zakonskoj regulativi, da bi Sektor mogao svoje aktivnosti nastaviti na terenu kao i do sada”, navode iz Komunalnog.

  Radovi na privatnim imanjima?

  Prema tvrdnjama više izvora Otiska, resursi Komunalnog korišteni su u privatne svrhe na način da su mehanizacija i radnici upućivani da bez naknade vrše radove na privatnim imanjima visokopozicioniranih funkcionera Distrikta, uključujući i vikendicu direktora Rejzovića.

  “Što se tiče angažovanja mehanizacije na objektima, kako Vi navodite ‘visokopozicioniranih funkcionera Brčko distrikta BiH’, pa između ostaloga i na vikendici direktora Nermina Rejzovića, obavještavamo Vas da se usluge JP ‘Komunalno Brčko’ d.o.o. naplaćuju po važećem cjenovniku, te da je svako takvo angažovanje, pa i u slučaju direktora Rejzovića, naplaćeno na blagajni Preduzeća”, stoji u odgovoru.

  Novinar: Adis Mujdanović
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixteen + = 26