More

  Krivična prijava zbog redukcije vode u Brki

  S druge strane, iz Javnog preduzeća Komunalno Brčko pozivaju građane na solidarniji odnos i racionalnu potrošnju vode.

  Stanovnik brčanske mjesne zajednice Brka Samir Tursunović u petak, 4. augusta, uputio je krivičnu prijavu Policiji Brčko distrikta protiv nepoznate osobe, zbog redukcije vode u ovom mjestu.

  “S obzirom na to da smo pod redukcijom vode, konstantno svaki dan poslije 17 h, a da JP Komunalno očito nema kontrolu nad sistemom kojim upravlja, danas sam podnio sam krivičnu prijavu Policiji BD protiv nepoznate osobe zbog počinjenja krivičnog djela iz člana 318 Krivičnog zakona Brčko distrikta”, naveo je on Otisku.

  “Svaki građanin ima pravo podnijeti krivičnu prijavu. Ukoliko je gospodin podnio, Policija će je svakako u zakonskim propisima procesno obraditi”, kazao je Otisku stručni savjetnik šefa Policije za poslove informiranja Halid Emkić.

  Poziv na racionalniju potrošnju vode

  Reakciju na podnošenje krivične prijave uputilo je Javno preduzeće Komunalno Brčko.

  – Prethodnih dana u naseljima koja se snabdijevaju vodom sa izvorišta Islamovac, a to su Brka, Palanka, Boće, Boderište, Gornji i Donji Zovik i Šatorovići, povremeno je dolazilo do pada pritiska i nestanka vode u vodovodnom sistemu.

  Izvorište Islamovac sa kojeg se vrši vodosnabdijevanje navedenih naselja sa tri bunara distribuira oko 40 l/s vode za piće u sistem, što je dovoljna količina vode za obavljanje osnovnih životnih i higijenskih potreba kupaca u navedenim naseljima, ali nedovoljna za nenamjensku potrošnju, zalivanje obradivih i travnatih površina, hlađenje betonskih i asfaltnih površina i punjenje bazena.

  U petak, 04.08.2017. god. došlo je do kvara jedne od pumpi na ovom izvorištu, usljed čega je količina vode koja se distribuira u sistem smanjena, stoga je građanima upućen apel za racionalizaciju potrošnje vode.

  Razvoj vodovodnog sistema vrši se u okviru zakonskih propisa a na osnovu urbanističkog plana Brčko distrikta BiH i potreba stanovništva za pitkom vodom, koje se evidentno iz godine u godinu povećavaju, stoga su neophodna dalja ulaganja u sistem vodosnabdijevanja od strane Vlade Brčko distrikta BiH kako bi se podmirile ukupne potrebe stanovništva za pitkom vodom.

  S obzirom na najavu visoke dnevne temperature i u narednom periodu, pozivamo građane na solidarniji odnos i racionalnu potrošnje vode, jer su kapaciteti izvorišta ograničeni i nedostatni da zadovolje povećane potrebe za vodom – navedeno je iz ovog preduzeća.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 2 = four