More

  Krivična prijava protiv odgovornih osoba ukoliko se budžet usvoji sa dva zastupnika Hrvata

  Tomislav Stjepanović naglasio da bi time bilo počinjeno krivično djelo i precizirao da bi odgovornost snosili predsjednik i potpredsjednik Skupštine - Esed Kadrić i Ivo Filipović te Stručna služba ovog zakonodavnog organa.

  Zastupnik Tomislav Stjepanović (Hrvatska demokratska zajednica 1990 – HDZ 1990) u srijedu je na konferenciji za medije u maloj sali brčanske Skupštine poručio da će biti podnesena krivična prijava protiv odgovornih osoba, ukoliko se budžet Brčko distrikta Bosne i Hercegovine za 2018. godinu u Skupštini usvoji sa dva zastupnika iz reda hrvatskog naroda, prenosi Otisak.ba.

  On je naglasio da bi time bilo počinjeno krivično djelo zbog kršenja Statuta Distrikta i precizirao da bi odgovornost snosili predsjednik i potpredsjednik Skupštine – Esed Kadrić (Stranka demokratske akcije) i Ivo Filipović (Hrvatska demokratska zajednica BiH – HDZ) te Stručna služba ovog zakonodavnog organa.

  “Radi se o kaznenom djelu jer se nešto čini svjesno, ciljano i planirano. Neko ima korist od toga, a druga strana štetu. Postoje svi elementi kaznenog djela”, pojasnio je on.

  Istakao je da je neopaženo prošla izjava Filipovića o konsultacijama sa brčanskim Apelacionim sudom.

  “To nije ured za besplatnu pravnu pomoć. U ovoj situaciji, kako zaobići Statut, je savjetovanje koje nikako nije pametno. Ako je istina da je iko iz Apelacijskog suda to činio, to je prekoračenje ovlasti”, izjavio je Stjepanović.

  Stjepanović [Otisak.ba]

  Mendeš: Filipović ‘najveći manipulator’

  Konferenciju za medije zajednički su sazvali Stjepanović te zastupnici Ivan Krndelj i Pejo Mendeš (Hrvatska seljačka stranka – braća Radić – HSS), a povod je bila Filipovićeva izjava, koji je kazao da će budžet biti usvojen sa dva ili više hrvatskih zastupnika.

  Stjepanović je na početku konferencije naglasio da usvajanje budžeta sa dva zastupnika Hrvata nije u skladu sa Statutom.

  “Mi smo aktivni zastupnici. Nudimo rješenja za izlaz iz ove situacije. Zato se čudimo zašto pojedinci na silu žele progurati proračun”, kazao je on nakon završetka prvog dijela skupštinskog zasjedanja u srijedu, na kojem su se ova tri opoziciona zastupnika pojavila, nakon što su opravdali odsustvo sa nekoliko posljednjih sjednica.

  Mendeš je Filipovića nazvao “najvećim manipulatorom javnošću”, naglasivši da u skupštinskoj većini “moraju biti najmanje tri zastupnika iz jednog konstitutivnog naroda”.

  Mendeš [Otisak.ba]

  Krndelj: Dio rješenja, a ne problema

  Krndelj je ponovio da ova tri zastupnika žele biti dio rješenja, a ne problema.

  “Oni koji žele problem do sada nisu pokazali nikakav interes za ozbiljnijim razgovorom sa većinom hrvatskih zastupnika”, izjavio je on, istakavši da je odgovornost na onima koji čine vlast.

  “Mi nismo krivi ni za što. Mi smo oporba. Mi ne možemo da upravljamo procesima, a predstavljamo većinu zastupnika jednog naroda.”

  Naglasio je da ovo stanje dovodi sve građane Brčko distrikta pred “svršen čin radi interesa nekolicine ljudi”, dodavši da oni koji su najodgovorniji “ne žele da osiguraju normalno funkcioniranje institucija, a zaduženi su za to”.

  Krndelj [Otisak.ba]

  Filipović: Usvajanje budžeta sa dva ili više hrvatskih zastupnika

  Filipović je ranije izjavio da će budžet ove lokalne zajednice biti usvojen uz prisustvo dva ili više zastupnika iz reda hrvatskog naroda.

  Filipović vjeruje da će najmanje tri predstavnika Hrvata biti prisutna na sjednici Skupštine prilikom usvajanja budžeta Distrikta za tekuću godinu.

  Očekuje profesionalan i odgovoran odnos svih zastupnika prema građanima Distrikta.

  “Nisam sklon povjerovati da će od pet zastupnika kontinuirano tri biti opravdano odsutna u dužem periodu, pa makar se tu radilo i o bolesti”, rekao je Filipović.

  No, ukoliko se to ipak desi, Filipović vjeruje da će budžet biti usvojen, a nakon toga će se tražiti i stav nadležnih sudova.

  Filipović [Otisak.ba – Arhiva]

  HDZ 1990/HSS: Legitimni predstavnici Hrvata

  Zastupnici HDZ-a 1990 i HSS-a od ranije naglašavaju da su oni većinski legitimni predstavnici hrvatskog naroda u Skupštini.

  Nakon što je Stjepanović napustio HDZ i priključio se HDZ-u 1990, zajedno sa političkim partnerima iz HSS-a zatražio je da se izvrši prekompozicija vlasti, odnosno da ove dvije stranke zamijene HDZ u skupštinskoj većini te da preuzmu njihove pozicije u izvršnoj vlasti.

  Trenutna vladajuća koalicija ipak je nastavila funkcionirati sa preostala dva zastupnika HDZ-a.

  U narednom periodu takav način rada će biti otežan, jer je za donošenje određenih skupštinskih odluka potrebno prisustvo najmanje tri hrvatska zastupnika, što je slučaj i sa usvajanjem budžeta.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − two = two