More

  Krenuo konvoj pomoći za Siriju: U prikupljanju učestvovao MIZ Brčko

  - Advertisement -

  Iz bh. mjesta Brijesnica jutros je krenuo treći, do sada najveći konvoj pomoći za Siriju. Konvoj se sastoji od 16 šlepera domaće, humanitarne, nevladine organizacije MFS-EMMAUS koji prevoze donaciju od 340 tona brašna, 22.000 litara ulja i osam paleta dječijih pelena.

  Konvoj pod nazivom “BiH za Siriju” putuje do tursko-sirijske granice, odakle će pomoć biti distribuirana narodu u Siriji i u izbjegličkim kampovima. Ispraćaju konvoja prisustvovali su, između ostalih, ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, te muftija Tuzlanskog muftijstva Vahid ef. Fazlović.

  Ministar Ramić izrazio je zahvalnost MFS-EMMAUS-u s kojim, kako je kazao, realizira nekoliko zajedničkih projekata, a ovo je prvi koji se tiče naše pomoći izbjeglicama u Siriji. Premijer Gutić kazao je kako je Vlada TK osigurala sredstva za prevoz četiri šlepera.

  “Želim da se zahvalim MFS-EMMAUS-u na još jednoj uspješnoj akciji. Ko to bolje razumije narod Sirije od nas Bošnjaka, hvala svima na učešću”, izjavio je Gutić.

  Kao i prethodni put, konvoj za Siriju će pratiti nekoliko uposlenika, volontera, direktor MFS-EMMAUS-a Hamzalija Okanović, te nekoliko predstavnika Muftijstva tuzlanskog koji će boraviti na tursko-sirijskoj granici do 8. aprila. Dolazak konvoja na odredište očekuje se u srijedu, 5. aprila 2017. godine.

  “Zahvaljujem MFS-EMMAUS-u i mnogim vrijednim ljudima u ovoj organizaciji, na čelu sa direktorom Okanovićem. Oni su istinski primjer spremnosti da brinu o potrebama ljudi, ne samo u našoj domovini, nego i šire. Hvala našim imamima i džematlijama i svim građanima koji su se uključili u ovo dobročinstvo. Ovo je jedna velika poruka iz jedne male zemlje, da svi ljudi trebaju biti braća i saosjećajni, jer svi imamo približno jednake potrebe”, poručio je muftija Fazlović.

  U prikupljanju pomoći hrane i higijenskih sredstava namijenjenih za ovaj konvoj učestvovali su građani BiH zajedno sa medžlisima, uglavnom sa područja Muftijstva tuzlanskog (MIZ Gradačac, MIZ Srebrenik, MIZ Bratunac, MIZ Odžak, MIZ Banovići, MIZ Gornja Tuzla, MIZ Čelić, MIZ Bijeljina, MIZ Teočak, MIZ Brčko, MIZ Srebrenica u saradnji sa Omladinskim centrom Srebrenica, MIZ Kladanj, MIZ Lukavac, MIZ Janja, MIZ Modriča, MIZ Šamac, MIZ Vlasenica), Fondacija Muharem Berbić, zatim firme i institucije kao što su DMDE Brijesnica Velika d.o.o, Vegafruit Brijesnica Mala d.o.o, CLK Interpromet Klokotnica, Zedina Klokotnica, Trgovir d.o.o. Gračanica, Pjeskara d.o.o. Dobošnica, Invest gradnja d.o.o, Općina Lukavac, Džemat Mannheim Njemačka, dok je za troškove prevoza 16 šlepera većinskim dijelom učestvovalo Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i Vlada TK.

  “Zahvaljujemo se još jednom svim građanima BiH koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj humanitarnoj akciji i što smo još jednom pokazali našu, već toliko puta dokazanu humanost”, poručili su iz MFS-EMMAUS-a.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty seven − seventeen =