More

  Kreditno zaduženje od oko dva miliona eura za završetak zaobilaznice oko Brčkog

  Danas je u velikoj sali Skupštine održana prezentacija projekta zaobilaznice oko Brčkog.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vlada i Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine razmatrat će usvajanje odluke o kreditnom zaduženju od oko dva miliona eura za završetak zaobilaznice oko Brčkog.

  U organizaciji skupštinske Komisije za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu okoline, danas je u velikoj sali Skupštine održana prezentacija projekta zaobilaznice oko Brčkog.

  Projekt je prezentiralo Javno preduzeće Putevi Brčko, a prezentaciji su prisustvovali zastupnici Skupštine i članovi Vlade Distrikta.

  Bogićević [Otisak.ba]

  “Mislim da poslije ovog neće biti nikakvih dodatnih problema da se Javno preduzeće zaduži za dodatnih dva miliona eura”, kazao je medijima nakon održane prezentacije Radoslav Bogićević, predsjedavajući ove komisije i zastupnik koalicije Srpska demokratska stranka – Narodni demokratski pokret u Skupštini Distrikta [SDS-NDP].

  Probijanje roka, nepredviđeni radovi

  Izgradnja zaobilaznice zvanično je počela 17. februara 2015. godine. Zvanični rok za završetak izgradnje je 17. februar 2018. godine.

  Miškić [Otisak.ba]
  “Rok koji će biti probijen je skraćenje roka za nepotrebno izgubljenih godinu dana, na početku kada se ništa nije radilo. Od tih 12 mjeseci, trebalo bi da smo 5-6 mjeseci nadoknadili. Tako da će maksimalno kašnjenje biti sedam mjeseci, uz uslov da sve probleme koje smo predočili, a koji nisu u našem domenu, riješimo”, kazao je u izjavi medijima direktor Puteva Brčko Miroslav Miškić.

  Za ovaj projekat investitoru [Putevi Brčko] je odobren kredit od 28,5 miliona eura od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, ali je procjena investitora da će trebati još maksimalno dva miliona eura za završetak izgradnje.

  “Projektom nisu predviđeni radovi na oko 40 pozicija. Radi se o potrebnim pozicijama, potpuno dokazivim i realno izvodivim. Nema nikakvog izmišljanja i dodavanja. Prije svega zbog bezbjedonosnih razloga i funkcionalnosti objekta: ograde, usjeci, osvjetljenje itd.”, pojasnio je Miškić.

  Glavni izvođač radova na projektu je španska firma “Rubau”, nadzorni organ je italijansko-francuski konzorcij Spea-Safege, a dužina zaobilaznice iznosi preko 18 kilometara.

  Istraga Tužilaštva

  I danas je, kao i ranije, od strane pojedinih skupštinskih zastupnika postavljeno niz pitanja u vezi sa propustima na ovom projektu.

  Direktor Miškić i sam je kazao da projekat nije najbolje urađen, ali da bi prekidanje ugovora sa glavnim izvođačem radova nanijelo veću finansijsku štetu Distriktu.

  [Otisak.ba]
  Tužilaštvo Brčko distrikta podiglo je nedavno optužnicu protiv bivšeg direktora Puteva Brčko Dragana Marinkovića, kojom ga tereti za više krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti, izvršenih u postupcima javnih nabavki u tom preduzeću, u periodu od 2013. do 2016. godine.

  Novi direktor Miškić ranije je rekao da je Preduzeće poslalo izvještaj Tužilaštvu o realizaciji projekta zaobilaznice.

  Novinar: Adis Mujdanović
  Fotoreporter: Kenan Ibrišimović
  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety nine − ninety five =