More

  Kosovo: Nove jednostrane akcije negativno će utjecati na odnose Kosova sa zemljama Kvinte i EU-a

  - Advertisement -

  Ambasade zemalja Kvinte na Kosovu ponovo su upozorile kosovske vlasti da će nove jednostrane akcije utjecati na odnos sa grupom Kvinta i EU-om.

  U saopštenju Ambasada Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije na Kosovu, ponavlja se njihova izjava od 26. maja u kojoj je osuđena odluka Kosova da nasilno pristupi opštinskim zgradama na sjeveru Kosova, uprkos ponovljenim pozivima na uzdržanost.

  “U tom kontekstu, Kvinta i EU očekuju da vlasti Kosova neće preduzeti nikakve nove mjere za prinudni pristup opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Izabrani gradonačelnici također treba da pokažu uzdržanost i da preduzmu hitne mjere da pokažu svoju posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojih zajednica”, piše u saopštenju.

  Ambasade Kvinte, istovremeno, snažno upozoravaju sve strane na druge prijetnje ili radnje koje bi mogle uticati na bezbijedno i bezbijedno okruženje, uključujući slobodu kretanja, i koje bi mogle da podstaknu tenzije ili promovišu sukob.

  “Posebno smo zabrinuti za bezbijednost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika EULEX-a i KFOR-a. Nove jednostrane akcije negativno će utjecati na odnose sa zemljama Kvinte i EU”, navodi se.

  Zemlje Kvinte i EU naglašavaju da je Dijalog uz posredovanje EU-a put ka normalizaciji odnosa i pristupanju EU-u.

  Podsećaju strane da zajednički rade na narednim koracima za implementaciju sporazuma između Kosova i Srbije iz februara i marta ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga.

  Specijalne jedinice Policije Kosova u petak su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na sjeveru Kosova, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima, koji su 25. maja položili zakletve u albanskim selima, da uđu u opštinske objekte.

  Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se sa demonstrantima srbijanske nacionalnosti koji su željeli spriječiti njihov ulazak. Policija je upotrijebila suzavac kako bi ih rastjerala.

  Predsjednik opštine Sjeverna Mitrovica položio je zakletvu 19. maja u opštinskoj zgradi, koja funkcioniše u okviru kosovskog sistema.

  Zbog bojkota srbijanske zajednice izlaznost birača na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila bila je mala i iznosila 3,47 posto.

  Izbori su raspisani nakon što su Srbi napustili sve kosovske institucije na sjeveru Kosova, zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srbijanskih (KM) na legalne RKS tablice. Ta odluka je potom odložena, ali Srpska lista se nije vratila u institucije i svoj povratak uslovljava formiranjem Zajednice oština sa srpskom većinom na Kosovu i povlačenjem specijalnih jedinica Kosovske policije.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × three = 6