More

  Kosovari moraju imati dvije lične karte za ulazak u BiH

  Bosna i Hercegovina i Kosovo - između ova dva prostora stoji mnogo administracije i papirologije - a malo trgovinske razmjene.

  Doći sa Kosova u Srbiju – jednostavno je, i zahtjeva samo ličnu kartu Kosova. Doći sa Kosova u Bosnu i Hercegovinu – složeno je i crpi vrijeme i novac. Sloboda kretanja otežana, a trgovina između ova dva prostora – gotovo onemogućena.

  Bosna i Hercegovina i Kosovo – između ova dva prostora stoji mnogo administracije i papirologije – a malo trgovinske razmjene.

  “Kosovo i Albanija su bile jedine zemlje s kojima je BiH imala uvozno-izvozni suficit. Mi smo u prvoj godini kada je uveden taj rigorozni vizni režim izgubili, uvozno-izvozna razmjena je spala za neke ogromne cifre. Biznismeni s Kosova su apelirali da se to promjeni u želji da se nastavi ta suradnja, znači BiH je izvozila svoje proizvode tamo, ovako – to tržište je preuzela Srbija”, otkriva Nihad Kreševljaković.

  Prema podacima Agencije za Statistiku Kosova, glavni partneri za izvoz u zemlje obuhvaćene srednjoeuropskim ugovorom o slobodnoj trgovini u augustu prošle godine bili su: Albanija, Makedonija, Srbija sa 9,4 posto učešća i Crna Gora. Uvoz na Kosovo u istom periodu iznosio je 76,9 miliona eura, a zemlja sa najvećim učešćem uvoza je Srbija sa 14,8 posto, potom Makedonija i Albanija te BiH na četvrtom mjestu sa 3,2 posto učešća.

  Stanovnici Kosova granicu sa Srbijom mogu preći noseći isključivo ličnu kartu izdatu na Kosovu. Prema BiH ne mogu produžiti jer je na našoj granici taj dokument nevažeći. Za ulazak je potrebna viza. Cestovna udaljenost i kilometraža između Sarajeva i Prištine je oko 400 km. Da bi prešli tu kilometražu, građani BiH moraju preći još nekoliko stotina kilometara, jer se kosovske vize neophodne za ulazak izdaju u Tiranu, Skoplju, Istanbulu i Zagrebu.

  Mirela Tahirović, studentica u Sarajevu posjeduje ličnu kartu Kosova, ličnu kartu Srbije i pasoš Srbije. Sa ličnom kartom Kosova može u Srbiju, a s ličnom kartom Srbije i do Bosne i Hercegovine.

  “Ukoliko državljanin, odnosno građanin Kosova želi doći u BiH, a nema srbijansko državljanstvo, oni mogu vizu uzeti u Skoplju, Tirani i mislim u Zagrebu, nisam sigurna. Međutim jedan veliki apsurd je da iako su više zategnuti odnosi Srbije i Kosova, u Srbiju građani Kosova mogu legalno ući sa kosovskom ličnom kartu pri tome na granici dobiju potvrdu i to je to, dok u BiH ne mogu uopšte dolaziti bez vize ukoliko nemaju srbijansko državljanstvo”, objašnjava Tahirović.

  “Odnosi između BiH i Kosova, ne znam jel uopšte možemo govoriti o tome zato što ne postoje. Vi kad tražite vizu za BiH nećete je dobit u pasošu zato što ne priznaju pasoš, ne priznaju da postojite. Dobijete to na nekom bijelom papiru, i taj bijeli papir vam se oduzme u trenutku kad napuštate BiH”, kaže glumac Alban Ukaj.

  Osim što otežavaju slobodu kretanja stanovnika ovih prostora, specifični propisi o graničnim prelazima i potrebnih dokumentima, umanjuju i trgovinsku razmjenu između BiH i Kosova. Istovremeno, takvih prepreka nema između Srbije i Kosova.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 7 = sixty three