More

  Kosmonaut je godinu dana bio zarobljen u svemiru, kada se vratio njegova zemlja nije postojala: Priča koja izaziva jezu/FOTO

  - Advertisement -

  Bilo je to 1991. godine kada je Sergej Krikaljov otišao na stanicu Mir, u svemir, zajedno sa ostalim članovima posade. Trebalo je da se vrati za pet mjeseci, ali on je ostao na svemirskoj stanici do 1992. godine. Kada se vratio za našu planetu, njegova zemlja nije postojala. Razlog? Raspad SSSR-a….

  Dok je bio u svemiru, njegova domovina se raspala. Bio je primoran da postavi svjetski rekord u svemiru. Dok je u Moskvi trajao državni udar, stanica MIR je nastavila da se okreće oko Zemlje.

  Stanica je postala njegov dom i posljednji komad SSSR-a. Kada ga je SSSR poslao u svemir njegova misija je osmišljena da traje pet mjeseci najviše. Nisu ga pripremili za više. Kolaps SSSR je bio ogroman udarac svemirskoj industriji. Sergeju je rečeno da zemlja nema novca da ga vrati. Zamolili su ga ostane što duže na svemirskoj stanici.

  Bilo mu je veoma teško, to što je u orbiti više od očekivanog, i sve to je štetno utisalo na njegovo zdravlje. Posljedice su mogle biti veoma ozbiljne – kosmičko zračenje, rizik od raka, slabljenje imunog sistema. Po želji, sam Sergej je mogao da napusti “MIR” u bilo kom trenutku. Na stanici je kapsula za spašavanje. Ali to bi dovelo do uništenja same stanice. Sergej nije odustao. Njegova misija je trajala duplo duže – 311 dana.

  U Rusiji je počela hiperinflacija. Vlada je prodala sve što je mogla, uključujući i prostor za stanicu MIR. Japan je kupio lokaciju za 12 miliona dolara, Austrija za 7 miliona dolara. Također su htjeli da prodaju stanicu dok je još bila u funkciji.

  Svi članovi posade su se vratili kući, osim Sergeja Krikaljova. Smijenjen je kada je njegovo mjesto kupila Njemačka za 24 miliona dolara.

  Sergej Krikaljov vratio se kući 25. marta 1992.

  Sergej Krikaljov vratio se kući 25. marta 1992. Nakon slijetanja, iz kapsule je izašao čovjek sa slovima SSSR na skafanderu. U rukama je držao zastavu Sovjetskog Saveza. U izveštajima je pisalo da je izgledao iscrpljeno, koža mu je bila blijeda kao kreč. Tijelo mu je bilo u očajnom stanju. Četiri osobe su mu pomogle da se spusti na zemlju.

  Mjesto gdje je sletio, predgrađe Arkalika, prestalo je da bude sovjetska teritorija i postalo je Kazahstan. Njegov rodni grad Lenjingrad postao je Sankt Peterburg. Njegova velika plaća sovjetskog kosmonauta od 600 rubalja sada je mogla da pokrije samo troškove kilograma kobasica.

  Krikaljov je postao posljednji kosmonaut koji je na poklon za let dobio automobil Volga. Dvije godine kasnije bit će mu dodjeljena titula “Heroja Rusije”. Nešto kasnije, on će postati prvi ruski kosmonaut koji je letio šatlom NASA.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four ÷ 16 =