More

  Košarac prozvao Schmidta i zaprijetio otcjepljenjem RS-a, zvaničnike iz EU nazvao prodavačima magle

  - Advertisement -

  Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Staša Košarac izjavio je da će EU pokazati da je iskren partner BiH isključivo ako odredi tačan datum za pregovore.

  Također, Košarac je rekao kako su sve druge opcije foliranje i kamufliranje, a zvaničnike EU je okarakterisao kao “prodavače magle”.

  “RS ostaje posvećen evropskom putu i spremni smo realizovati 14 ključnih prioriteta integralno. To podrazumijeva da strukture iz Federacije BiH u potpunosti uvaže stavove i interese RS-a, primarno misleći na usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija”, naveo je Košarac.

  Bez uvažavanja RS-a, ističe Košarac, Sarajevo i stranci prave račun bez krčmara za evropske integracije BiH.

  “Nećemo prihvatiti polovična rješenja niti da se po principu švedskog stola bira koji će od 14 prioriteta biti realizovan. Ili je dogovoreno sve ili ništa nije dogovoreno”, ukazao je Košarac.

  On je naveo da to mora biti dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, koji u potpunosti isključuje strance iz odlučivanja i nametnuta rješenja.

  “Koliko vidim, ponovo se aktueliziju priča da bi Christian Schmidt mogao nametnuti izmjene izbornog zakona. Što se tiče RS-a, važit će mu taman koliko legitimiteta ima. Svako Schmidtovo rješenje pomnoženo s nulom daje nulu”, rekao je.

  Ako Schmidt nametne izmjene izbornog zakona, Košarac ističe kako će RS donijeti svoj zakon, a u slučaju da nametne zakon o imovini odgovor RS-a će biti proglašenje nezavisnosti.

  “Nema tog evropskog niti bilo kojeg drugog puta zarad kojeg će RS pristati da umanji svoj ustavni kapacitet. O tome mogu da sanjaju američki ambasador u BiH, Schmidt i ostatak kompanije koji bi da, pod krinkom EU puta, kidišu na RS, njene institucije, poziciju, prava, imovinu i drugu”, naveo je Košarac.

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = twenty seven