More

  Korupcija u vrijeme pandemije

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U toku 2020. godine Bosna i Hercegovina je nazadovala čak 11 mjesta na globalnom indeksu percepcije korupcije.

  Od 180 zemalja naša zemlja zauzima 111. mjesto, a zajedno sa Sjevernom Makedonijom je najlošije rangirana zemlja na Zapadnom Balkanu.

  Nesumnjivo je da je sve dodatno pospiješila pandemija uzrokovana korona virusom, koju su pojedinci maksimalno koristili za brzo bogaćenje nauštrb građana Bosne i Hercegovine, koji su cijenu plaćali svojim životima.

  Razne koruptivne radnje, slabi ekonomski razvoj, nemogućnost dolaska do posla samo su neki od razloga zašto mladi, a i čitave prodice razmišljaju o odlasku iz zemlje.

  U 2020. godini imamo situaciju da 49,5 posto ljudi porijeklom iz BiH boravi izvan zemlje.

  Mlade je posebno pogodila nemogućnost nalaženja posla: oni imaju najveću stopu nezaposlenosti u Evropi.

  Bosna i Hercegovina još uvijek nema adekvatnu politiku ni strategiju za borbu protiv korupcije, godinama se čeka na donošenje novih zakona koji bi cjelovito suzbili ovaj problem.

  Među građanima naše zemlje političko učešće je veoma rijetko. A što se tiče političkog angažmana, mnogi se građani plaše ili ga uzimaju sa skepticizmom.

  Malo prisutnog aktivizma nije dovelo do nekih pomaka, jer ne postoji  funkcionalna veza između naroda i vlasti. 

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img