More

  Korupcija u sportu

  spot_imgspot_img

  Još prije sto godina osnivač modernih Olimpijskih igara Pjer de Kuberten izjavio “da je novac najveći neprijatelj sporta”, onda se s pravom možemo zapitati: Zašto je moderno društvo svjesno žrtvovalo najvažniju sporednu stvar na kugli zemaljskoj?

  U ranijim tekstovima smo pisali da korupcija predstavlja svaki oblik zloupotrebe vlasti radi lične ili grupne koristi koja je prisutna u svim društvima, nezavisno da li je u privatnom ili javnom sektoru.

  Ima li korupcije u sportu?

  Na ovo pitanje svi oni koji se bave sportom i pitanjama koji su povezana sa sportom trebalo bi da imaju makar približno sličan odgovor, a odgovor u najkraćim crtama bi bio sljedeći: Kao i ostale društvene sfere, tako i sport nije ostao imun na korupciju.

  U prilog ovoj tvrdnji idu podaci koji su navedeni u “Bijeloj knjizi” Evropske komisije koja govori o korupciji i pranju novca u branši fudbalskih menadžera. Kao primjer navodi se podatak da na konto nedozvoljenih radnji u džepovima sportskih menadžera godišnje završi najmanje 60 miliona eura, što nas navodi na zaključak da se radi o vrlo unosnom poslu za sve one kojima sportska – radna etika i moral nisu jača strana. Prema istraživanju Transparency Internationala “Globalni izvještaj o korupciji u sportu” obuhvatilo je niz međunarodnih korupcijskih afera i to ne samo u fudbalu, već i u atletici i tenisu, prenosi hrvatski RTL.

  U istraživanju je učestvovalo 25.000 navijača u 28 država svijeta i ono je pokazalo da 69 posto navijača nema povjerenje u Međunarodnu fudbalsku organizaciju (FIFA), ali 50 posto njih smatra da joj treba dati priliku za povratak ugleda koji se može dogoditi samo kroz transparentan postupak izbora novog rukovodstva FIFA-e i temeljite promjene koje se moraju hitno dogoditi.

  Korupcija u sportu smatra se ozbiljnim kriminalom na globalnom nivou i često se shvata kao fenomen koji ugrožava integritet profesionalnog sporta, ali se zanemaruje kriminalni aspekt i uključenost organizovanog kriminala te njegove umreženosti u sport i manipulaciju sportskih dešavanja na svjetskom nivou.

  Kako definisati sportsku korupciju?

  Izvještaj Europola napominje da nema konsenzusa u definisanju sportske korupcije u zajednicama koje vrše sprovođenje zakona. Ovaj fenomen može pokrivati širok spektar različitih koruptivnih praksi – od podmićivanja, namještanja rezultata, dopinga, prevara u sportskim kladionicama, pranja novca, uticanja na organizaciju i domaćine međunarodnih sportskih dešavanja kao i na procedure nabavke. Sve ove koruptivne prakse sadrže zajednički element koji ozbiljno narušava i utiče na sport i sve podpadaju pod organizovani kriminal.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  Čitano

  Povezani članci