Korupcija u privredi – kazne

Foto-ilustracija

Korupcija u privredi je jedan od gorućih problema u našoj zemlji.  Jedan segment je i svakako loša privatizacija, zbog koje je država izgubila preko 3 milijarde maraka, a preko 100 000 radnih mjesta je ugašeno.

Nekadašnji privredni giganti po obimu proizvodnje i po broju zaposlenih radnika su potpuno uništeni ili njihovi proizvodni kapaciteti su znatno umanjeni, prodani za „sitne“ pare domaćim/stranim investitorima od kojih gotovo svaka privatizacija nije uspješno realizovana.

Ugovori koji se sklapaju gotovo uvijek padaju na teret države, pri čemu ista je ulagala milionske iznose u cilju njihovog oporavka, ali bezuspješno, preduzete mjere su uglavnom davale kontra efekat i ta preduzeća su postala milionski gubitaši.

Naravno, od svakog pravila postoji izuzetak, ali uglavnom su to negativni primjeri.

Mali broj aktera koji učestvuju u privatizaciji privrednih subjekata, je otkriven i procesuiran pred sudovima u Bosni i Hercegovini. Najčešće im je izrečena novčana kazna, a ne neka teža sankcija predviđena zakonom.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

--