Korupcija u poljoprivredi, problem opstanka poljoprivrednika

Foto-ilustracija

Korupcija u Bosni i Hercegovini obuhvatila je svaki aspekt života, teško je izdvojiti neku sferu koja je ostala pošteđena, pa tako i oblast podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju.

Poljoprivreda u BiH je već na jako „niskim granama“ i jedini izlaz iz ove situacije je pravovremena reakcija nadležnih, zaštita domaće proizvodnje, uvođenje carina i taksi pri uvozu mesa i sezonskih ograničenja za voće i povrće i druge poljoprivredne proizvode.

Nažalost, vladajuća struktura nema razumijevanje za probleme običnoga čovjeka, gleda samo sopstveni interes.

Kako ističu naši poljoprivrednici, jedan od glavnih krivaca je Savjet ministara Bosne i Hercegovine, jer ne želi da uvede prelevmane na robu koja se prekomjerno uvozi, a ugrožava domaću proizvodnju, radi  sopstvenog interasa daje prednost stranim uvoznim lobijima.

Postavlja se pitanje zašto se može uvoziti meso iz Evropske unije, a ne može se izvoziti meso iz Bosne i Hercegovine?

Da li će aktuelna vlast imati razumijevanja za poljoprivrednike i odlučiti da konačno pomogne ili će i dalje sve ostati „mrtva tačka na papiru“?

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.