More

  Korupcija u obrazovanju – globalni problem

  Kvalitet obrazovanja naglo pada u BiH i čitav obrazovni sistem se suočava sa institucionalnim propadanjem. Čini se da se faktori odgovorni za žalosno stanje u obrazovanju približavaju samo jednoj tački, korupcije.

  Korupcija u obrazovanju nije problem koji muči samo Bosnu i Hercegovinu. Prožima čitav svijet, čak i zemlje koje su nosioci modernog učenja i mogu se pohvaliti vrhunskim univerzitetima.

  Unesco je u izveštaju iz 2007. detaljno ispitao kako je korupcija oštetila univerzitete i škole širom svijeta.

  Koichiro Matsuura, tadašnji generalni direktor Unescoa, primijetio je da „tako raširena korupcija ne košta samo društva milijarde eura, već takođe ozbiljno narušava vitalne napore da se svima obezbijedi obrazovanje“.

  Iako je korupcija u obrazovanju globalno pitanje, objektivno upoređivanje trendova korupcije u Bosni i Hercegovini i drugim državama otkriva marginalne razlike u pogledu prirode, sredstava i metoda.

  U BiH je korupcija u obrazovanju institucionalizovana na takav način da je postala norma, dok su u drugim zemljama elementi  korupcije upleteni na pojedinačnom nivou.

  Na primjer, vanredno (online) obrazovanje nude mnogi poznati univerziteti kako bi se zadovoljile potrebe zaposlenih ljudi koji nisu u stanju da nastave redovno obrazovanje. Da bi iskoristili ovu mogućnost, u Sjedinjenim Državama pojavilo se na stotine neakreditovanih i lažnih univerziteta i koledža na mreži koji nude lažne diplome – od osnovnih studija do doktora nauka – za 500 dolara, dok troškovi realne i validne diplome mogu dostići cijenu od 50.000 dolara.

  Unescova anketa o korupciji u obrazovnom sektoru različitih zemalja predstavlja primjere zloupotrebe u Italiji, ispitna pitanja se prodaju unaprijed; u Francuskoj i Turskoj kršen je postupak tendera; u Gani postoje ilegalne školarine i duhovni učitelji; u Kamerunu studenti plaćaju mito da bi dobili dobre ocjene, a u Ukrajini je 175 privatnih univerziteta u zemlji moralo da pribjegne plaćanju mita da bi steklo licence i akreditaciju.

  Primjeri kupovine diploma prolaze nekažnjeno i kod nas

  Žurnal je početkom 2019. godine objavio priču o kupovini diploma u BiH. Podsjetimo, tada je novinarka Žurnala za samo 17 dana dobila diplomu srednje medicinske škole. Predaju diplome uspjeli su zabilježiti i na video snimku. Neposredno prije objave priče, dostavili su Tužilaštvu BiH sve informacije do kojih su došli novinari, kao i video snimak same kupovine.

  Stečenu diplomu novinarka Žurnala predala je tužiocima. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 30. septembra prošle godine donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage u ovom predmetu!

  Još jedna sramna odluka Tužlaštva BiH! Donijeli su Naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH.

  Državni tužilac Oleg Čavka kaže da je „očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno prijavljeno kazneno djelo”.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  Čitano

  Povezani članci