Korupcija u edukaciji, posljedice za društvo

Foto-ilustracija

Korupcija u edukaciji najozbiljnije ugrožava politički, ekonomski i društveni razvoj i ima razarajuće posljedice na živote učenika/studenata i roditelja.

Podmićivanje i drugi ilegalni troškovi koji se zahtijevaju za upis u škole, bolje ocjene, dobijanje stipendije i štaviše polaganje ispita predstavlja težak udarac za porodice, posebice socijalno ugrožene i siromašne. Ovo dodatno doprinosi jako malom stepenu upisa, a paralelno s tim visoke procente napuštanja visokog školovanja.

Većina osoba koje su se susrele sa korupcijom, odlučuju da je ne prijave i generalno jako malo slučajeva je prijavljeno a još manje procesuirano od nadležnih institucija. Visina ocjene ne bi smjela da bude predmet „podmazivanja“ profesora i nastavnika.

Siromašne porodice, koje su prisiljene da plaćaju kako bi njihova djeca položila ispite, to moraju uraditi umjesto da obezbijede hranu za svoje porodice.

Studije koje su sproveli iz međunarodne organizacije Transparency International u Bosni i Hercegovini, Argentini, Brazilu, Gruziji, Meksiku, Nepalu, Nikaragvi i pojedinim državama iz Afrike, ukazuju da obim korupcije u školama, univerzitetima i upravama obrazovanja predstavlja problem epskog razmjera. Ne samo da je korupcija tu prisutna nego iz dana u dan evolvira.

Koji su to najprisutniji oblici korupcije u obrazovanju? Koliko je raširena? Šta obični ljudi misle o tome, i najvažnije šta se tu može učiniti? Iz Transparency Internationala ističu da kada se govori u Bosni i Hercegovini u anketi koja je obuhvatila dva velika univerziteta u Bosni i Hercegovini otkriva da podmićivanje za polaganje ispita i/ili kupovinu diploma predstavlja najzastupljeniji vid korupcije.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.