More

  Korupcija, rak rana Brčko distrikta

  Nije bilo značajnog projekta koji nije brčanske poreske obveznike koštao par miliona konvertibilnih maraka više nego je trebao koštati.

  - Advertisement -

  Sve što se u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine od njegove uspostave do danas radilo u vezi realizacije kapitalnih projekata protkano je koruptivnim radnjama i procesima.

  Nije bilo značajnog projekta koji nije brčanske poreske obveznike koštao par miliona konvertibilnih maraka više nego je trebao koštati.

  Obično je koruptivni proces tekao na način da se svjesno u ugovoru ostavi prostora koji druga ugovorna strana iskoristi za vansudsku nagodbu tešku dva-tri miliona maraka na štetu Distrikta.

  Taj koruptivni proces možemo pratiti od famoznog Ital projekta, preko izgradnje fabrike vode pa sve do aktuelne brčanske zaobilaznice.

  Između pomenutih projekata, Brčko distriktu BiH je takođe vješto uzeto više desetina miliona a da niko za taj gubitak nije odgovarao.

  U prilog tvrdnji o prisustvu korupcije u institucijama Distrikta navodim nedavnu izjavu prvog čovjeka zakonodavne vlasti u Distriktu gospodina Eseda Kadrića koji doslovce kaže, citiram:

  “Da li je ova koalicija spremna odlučno se suprotstaviti borbi protiv sistemske korupcije i kriminala, koja se generira kroz institucije Distrikta. Mnogi uzroci krize leže u tome. Zato smo mi na velikom testu. Da li ova koalicija ili neke druga može funkcionisati na ovaj način. Ovako se dalje ne može. Ukoliko se skupa iskreno ne odlučimo za jedan istinski razvoj Distrikta koji mora podrazumijevati borbu protiv institucionalnog kriminala i korupcije.”

  Korupcijom se može smatrati i nečinjenje onih koji su po zakonu dužni vršiti javna ovlaštenja i radnje od kojih zavisi život građana.

  Ako se pozovemo na tvrdnje prvog čovjeka brčanske izvršne vlasti koji na sjednici Vlade problematizira lošu realizaciju kapitalnog budžeta duži niz godina, jednostavno je zaključiti da šefovi vladinih odjeljenja nisu sposobni potrošiti kapitalni budžet.

  One koji nisu sposobni izvršiti svoju preuzetu obvezu treba odmah zamijeniti novim kadrovima što primarno ne znači pravljenje nove većine.

  Sada su na potezu vladajuće političke stranke da pokažu imaju li snage da unutar sebe pronađu sposobnije kadrove ili pak da daju priliku nestranačkim stručnim ljudima koje Brčko zasigurno ima u svim područjima.

  Otkloniti uzroke slabosti društva

  Nije na odmet podsjetiti naše političare na nalaze znamenitog Hasana Kjafije Pruščaka koji je detektovao izvore slabosti nekadašnje osmanske države i vlasti pa u svome znamenitom djelu pod nazivom “Temelji mudrosti o uređenju svijeta” naveo četiri uzroka slabosti od kojih se tri mogu potpuno povezati sa funkcionisanjem vlasti u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.

  Prvi uzrok neefikasne brčanske vlasti treba pripisati izostanku pravde i vođenja dobre politike koja podrazumijeva povjeravanje državničkih poslova sposobnim ljudima.

  Kao drugi uzrok stanja u Distriktu možemo navesti nemaran odnos prema savjetovanju, razmjeni mišljenja i planiranju a razlog takvom odnosu je oholost i uobraženost onih koji odlučuju o bitnim životnim potrebama.

  Mudre izreke kažu da “mišljenje jednog čovjeka i nije mišljenje“ ili naprimjer “povjeri tajnu jednom a savjetuj se sa hiljadu”.

  Treći i najveći uzrok sadašnjem nesnošljivom stanju u Distriktu je sklonost prema mitu i korupciji o kojima se se svi slažemo da su prisutni i da urušavaju zajednicu.

  Prihvatiti realnost i odlučno krenuti u otklanjanje uzroka krize i slabosti su odlike velikih ljudi i odgovornih vođa pa ova razmišljanja brčanski političari trebaju uzeti kao inicijalnu kapislu za pokretanje promjena koje će čim prije popraviti standard naših građana i zaustaviti odlazak najkorisnijeg dijela našeg društva – naše obrazovane omladine.

  Poruka je da se prvo trebaju otkloniti uzroci slabosti brčanskog društva a tek onda činiti druge poteze kao što su biznis forumi, projekti samozapošljavanja, podsticaji u poljoprivredi i privredi i slično.

  Inače, ovi posljednji potezi će i dalje ličiti sipanju vode u šuplje bure.

  Autor: Nedim Hamzabegović

  NAPOMENA: Stavovi izraženi u tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Otisak.ba.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eighteen ÷ two =