Korupcija pri zapošljavanju

Foto-ilustracija

Korupcija je jedan od velikih problema u našem društvu, prožima sve  sfere društvenog života. Sa njom se susrećemo svakodnevno, u manjem ili većem obliku i korupciju je praktički nemoguće izbjeći. Jedan od vidova u kome se najčešće javlja je svakako prilikom zapošljavanja.

Da je to već odavno postao trened – to je već svima poznato, bilo da su to zapošljavanja preko političkih partija, preko porodičnih veza ili prijatelja, davanjem novca i činjenje usluga po sistemu ja tebi, ti meni.

U Brčko distriktu se već duži niz godina plaćaju poslovi u određenim  javnim institucijama i preduzećima. Veliki problem predstavljaju i ugovori na određeno vrijeme, jer su zaposleni na određeno vrijeme mnogo izloženiji mobingu.

Zabilježeni su slučajevi da su pojedini kanditati prije pismenog dijela ispita dobili unaprijed pitanja koja će biti na ispitu. Takođe, da su pojedini kandidati bili prinuđeni dizati kredite da bi otplatili radno mjesto.

Korupcija koja se javlja pri zapošljavanju krši neke od osnovnih ljudskih prava, principe jednakosti i nediskriminacije prilikom zapošljavanja. Sa  jedne strane omogućava zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih, a sa druge strane dovodi do ograničavanja prava na dostojanstven rad i dalje napredovanje u službi.

Ova korupcija, iako je često okarakterisana kao mala korupcija, podstiče diskriminaciju, sprečava ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, dovodi do produbljivanja socijalnih razlika i snažno utiče na svakodnevni život građana.

Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

--