More

  Korupcija i koruptivne radnje

  spot_imgspot_img

  Korupcija je složen fenomen. Duboke korijene ima u birokratskim i političkim institucijama, a posljedice koje ima na državu variraju usred različitih antikoruptivnih mjera.

  Njeni korijeni duboko leže u birokratskim i političkim institucijama, a njen učinak na razvoj ovisi o uvjetima države.

  Ali, iako se troškovi mogu razlikovati, a sistemska korupcija može koegzistirati s jakim ekonomskim performansama, iskustvo sugerira da je korupcija loša za razvoj.

  To navodi vlade da interveniraju tamo gdje im nije potrebno, a potkopava njihovu sposobnost donošenja i provođenja politika u područjima u kojima je vladina intervencija očito potrebna – bilo da se radi o regulaciji okoliša, zdravstvu i sigurnosti, mrežama socijalne zaštite, ekonomskoj stabilizaciji.

  Kako definišemo korupciju i koji su to primjeri u razvijenijim sistemima

  Pojam korupcija obuhvaća širok spektar ljudskih djela. Da bi se razumio njen učinak na ekonomiju ili politički sistem, pomaže razdvajanje pojma utvrđivanjem specifičnih vrsta aktivnosti ili transakcija koje bi mogle spadati u nju.

  Razmatrajući svoju strategiju, banka je tražila korisnu definiciju korupcije, a zatim je razvila taksonomiju različitih oblika korupcije koji mogu biti u skladu s tom definicijom.

  Složili smo se s izravnom definicijom – zlouporaba javnog položaja u privatne svrhe.

  Javni položaj zlouporabljava se u privatne svrhe kad službenik prihvati, zatraži ili iznudi mito.

  Zlostavlja se i kada privatni agenti aktivno nude mito kako bi zaobišli javne politike i procese radi konkurentne prednosti i profita.

  Javna služba također se može zloupotrijebiti u osobne svrhe, čak i ako se ne dogodi podmićivanje, pokroviteljstvo i nepotizmom, krađom državne imovine ili preusmjeravanjem državnih prihoda.

  Ova je definicija jednostavna i dovoljno široka da pokrije većinu korupcije s kojom se društvo susreće, a široko se koristi u literaturi.

  Podmićivanje se događa u privatnom sektoru, ali podmićivanje u javnom sektoru, ponuđeno ili izdvojeno, trebalo bi biti glavna briga antikoruptivnih mehanizama.

  Mito

  Mito je jedno od glavnih oružja korupcije. Privatne stranke mogu ih koristiti za “kupnju” mnogih stvari koje pružaju središnje ili lokalne vlasti, ili službenici mogu tražiti mito za opskrbu tim stvarima.

  No ovdje se ne radi isključivo o dobrima, mito u današnjem društvu predstavlja razliku između zadovoljavajućeg i nezadovoljavajućeg zdravstvenog pregleda, da li ćete dobiti posao ili ne, i da li će Vaša djeca dobiti prihvatljive ocjene u obrazovnom sistemu.

  Neophodno uložiti značajnije napore za borbu protiv korupcije

  Korupcija stvara elitu koja ima sva prava i privilegije, dok većina stanovništva ne može ni zamisliti, a kamoli ostvariti, takve pogodnosti.

  Korupcija znači da se daleko više javnih sredstava troši na radove i usluge čija je realna cijena daleko niža.

  Cilj borbe protiv korupcije jeste da iskorijeni takve pojave ili ih barem svede na koliko-toliko podnošljivu mjeru.

  Međutim, ona može biti efikasna samo ukoliko su na snazi odgovarajući zakoni i ukoliko kontrolne institucije, kao što su različite inspekcije, tužilaštva i agencije za provođenje zakona, mogu efikasno i nepristrasno provoditi vladavinu prava.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  Čitano

  Povezani članci