More

  Korupcija i javne nabavke

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Oblast javnih nabavki je naročito podložna korupciji, zbog velike količine novca koji se godišnje izdvaja u te svrhe.

  Pored veće cijene koju plaćamo za javne nabavke, finansijskih gubitaka, može se javiti i niz drugih problema, kao što je lošija kvaliteta javnih usluga.

  Zbog toga je snažan i transparentan sistem javnih nabavki ključan za sprečavanje korupcije u ovoj oblasti.

  Postojeći Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine je komplikovan, neusaglašen i neučinkovit, a već 4 godine se radi na njegovom usaglašavanju sa direktivama Evropske unije.

  Tokom pandemije korona virusa veoma veliki broj javnih nabavki je realizovan po hitnom postupku, kako bi se mogla nabaviti neophodna oprema i tako zaštititi zdravlje ljudi.

  Na ovaj način potpisani su ugovori sa kompanijama za nabavku stvari i usluga za kojim nije bilo hitne potrebe.

  Veoma često u javnim nabavkama su učestvovala preduzeća čija djelatnost i obim poslovanja nemaju apsolutno nikakve veze sa datom javnom nabavkom, nego su u tome vidjeli šansu da se brzo obogate.

  Da veliki ne odgovaraju za veliku korupciju, nego imamo male sporadične slučajeve korupcije, pokazuje i zvanična pravosudna  statistika.

  Od 2004. do 2019. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine izrečeno je 178 pravosnažnih presuda za krivična djela korupcije.

  Njih 103 okončano je po sporazumu o priznanju krivice, a 204 osobe osuđene su na ukupno 202 godine zatvora u periodu od 15 godina, ili manje od godinu dana zatvora po osuđenom.

  Ovaj članak je omogućen zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Sadržaj je odgovornost Omladinskog centra “Vermont” i Otisak.ba i kao takav ne odražava nužno stavove USAID-a niti Vlade SAD-a.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img